Home Vijesti POLICIJSKA DRŽAVA U Turskoj uhićen student iz BiH, povezan s Gülenom

POLICIJSKA DRŽAVA U Turskoj uhićen student iz BiH, povezan s Gülenom

SHARE

Turske sigurnosne agencije uhitile su 59 vojnih oficira širom zemlje, a privedeno je i više studenata. Među uhićenima je i, kako javlja haberler.com, i student iz BiH.

Ove osobe se terete da su povezane sa pokretom Fethullaha Gülena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u srpnju 2016. godine.

Student iz BiH, čiji identitet nije otkriven, uhićen je zajedno sa jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak.

Turski mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Studenti su navodno koristili aplikaciju ByLock kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.

Samo na onovu korištenja ove aplikacije u Turskoj je uhićeno desetine tisuća osoba. Među njima su radnici u državnoj službi, policajci, vojni oficiri, biznismeni, pa čak i domaćice.

Jučer su tužiteljstva u Turskoj izdala 41 nalog za zadržavanje vojnih oficira u pritvoru. Ovi oficiri dolaze iz 16 provincija ove zemlje, prenosi radiosarajevo.com.

Turske vlasti na čelu sa predsjednikom Recepm Tayyipom Erdoganom i dalje optužuju Gülena za organizaciju puča tijekom 2016. godine. Gülen je negirao da ima bilo kakve veze sa tadašnjim pokušajem vojnog udara te je pozvao na međunarodnu istragu.

No, turske vlasti su nastavile s uhićenjem osoba koje su navodno povezane sa Gülenovim pokretom, a privredene su i pojedine javne ličnosti.

Dnevnik.ba