Home Zanimljivosti Genijalan trik: Dosjetili se kako doskočiti prebrzim vozačima

Genijalan trik: Dosjetili se kako doskočiti prebrzim vozačima

SHARE
Slični prijelazi postoje na Islandu, u Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama.

Jedan grad u zapadnom Queenslandu pridružio se nekonvencionalnom globalnom trendu koji nastoji usporiti vožnju automobila ili motora u blizini pješačkih prijelaza. Boulia je prvi australski grad koji je uveo trodimenzionalne zebre gdje bijeli blokovi optičkom iluzijom ”iskaču” s ceste, prenosi ABC.

Slični prijelazi postoje na Islandu, Maleziji, Indiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama. Gradonačelnik Boulia Rick Brittonizjavio je kako je otkrio prijelaz na društvenim medijima.

– Vidio sam da su druge zemlje postavile 3D prijelaze kako bi usporile promet. Mislio sam da je to sjajna ideja koja bi se mogla realizirati u malom gradu poput našeg – rekao je Britton.

Otkrio je da je uređaj za označavanje crte već kupljen. Križanje će poslužiti kao atrakcija turistima koji posjećuju regiju i mogao bi čak potaknuti uličnu umjetnost u Bouliji.

– Turisti koji se žele voziti i razgledati naš grad, vidjet će ovaj neobičan pješački prijelaz. Ako počnemo prakticirati takvu vrstu umjetnosti u gradu, definitivno ćemo pobuditi i zanimanje profesionalnih umjetnika koji bi mogli ponuditi svoje usluge – izložio je Britton.

Dr. Mark King, tehničar Sveučilišta u Queenslandu koji radi za Centar za istraživanje nesreća, rekao je kako je teško procijeniti hoće li projekt funkcionirati.

– Ovaj projekt definitivno će biti vidljiv. No ljude bi u vožnji mogao omesti, a s druge strane, oni koji primijete prijelaz mogli bi usporiti – rekao je.

Dr. King rekao je da postoji veliki interes za takve pješačke prijelaze širom svijeta. U ožujku je Regionalno vijeće Cairnsa uložilo oko 200 000 kuna za sličan prijelaz.

– Nadamo se da će instalacija umjetničkog djela potaknuti vozače da uspore – rekla je glasnogovornica.