Home Crna kronika Helikopter je čekala tri sata: Umrla nakon pada na Velebitu

Helikopter je čekala tri sata: Umrla nakon pada na Velebitu

SHARE

U velikoj smo žalosti i zahvalni HGSS-u koji je odmah priskočio u pomoć, a s druge strane smo ogorčeni na postojeći sustav helikopterskog prijevoza jer je stradavanje naše kolegice planinarke pokazalo da on ne funkcionira kako treba. Uvijek ćemo se pitati bi li preživjela da je helikopter došao na vrijeme, govori Zdravko Ohnjec, predsjednik Udruge planinara Dalekovod čija je članica bila i žena (55) koja je u subotu pala na Velebitu, a u četvrtak umrla u Općoj bolnici Zadar.

Kobnoga dana, kada je žena stradala, od poziva i traženja helikoptera do njegova dolaska prošlo je više od tri sata, što je daleko van obaveznog medicinskog standarda i takozvanog “zlatnog sata” o kojem ovisi preživljavanje pacijenta. Pokojna žena bila je profesorica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i predavala je plivanje. Pravi sportski tip i odlične kondicije, kažu njezini planinarski kolege, te uvijek vedra i nasmijana. Planinarka Ivka Bengez koja je u subotu također bila na Velebitu te je pomagala unesrećenoj kolegici do dolaska helikoptera, kaže da se ženi odlomio kamen ispod noge zbog čega je s visine pala na glavu.

– Rekla je odmah da ne vidi, pa joj se poremetio govor. Imala je i frakturu nosa te vidljivu ozljedu kod lijeve slijepoočnice. Nakon pada, dok smo čekali helikopter, pomalo je došla k sebi i komunicirala s nama punih sat vremena najnormalnije. Čak je rekla da se osjeća dobro i da nismo nikoga trebali zvati. Helikopter nije stizao, a njoj se očito pojačavalo krvarenje u mozgu i potom je počela padati u komu. Ne možemo znati kako bi sve završilo, ali uvijek ćemo se pitati bi li naša planinarka ostala živa da nismo helikopter čekali više od tri sata. Njegovo je kašnjenje bilo presudno – govori Ivka Bengez.

Ovaj je slučaj pokazao evidentne manjkavosti postojećeg helikopterskog transporta te ukazao na činjenicu da je Hrvatskoj nužna prava hitna helikopterska medicinska pomoć, odnosno, specijalizirani helikopteri koji će zajedno s liječničkim timovima brzo i efikasno dolaziti ravo na mjesto nesreće.