Tko jednom proba caciki, laganu i vrlo osvježavajuću grčku salatu od krastavaca i jogurta, uvijek će je spremati, pogotovo kao prilog mesu s roštilja s kojim čini neodoljivu gastro kombinaciju.
Za caciki salatu potreban je jedan svježi krastavac (ili više njih, ovisno o potrebnoj količini salate), čvrsti jogurt, sol, limunov sok, dva-tri stiješnjenja češnja češnjaka (ovisno o količini krastavaca) i limunov sok.
Krastavce treba izribati, posoliti i ostaviti dvadesetak minuta da puste vodu, pa iscijediti i staviti u posudu, (obilato) dodati čvrsti jogurt i ostale sastojke, promiješati i staviti u hladnjak.
Opcije su da se u tako pripremljenu salatu doda vlasac, ili kopar, ili bosiljak te papar, sve po želji. Isplati se eksperimentirati jer se sa svakim začinom dobije druga nijansa okusa. Također, umjesto jogurta može se koristiti kiselo mlijeko. Javite dojmove!