Home Tech ”Uhićeni” roboti koji su dijelili pilule za pobačaj

”Uhićeni” roboti koji su dijelili pilule za pobačaj

SHARE

Policija u Belfastu u četvrtak je zaplijenila robote koji su na ulicama toga grada u organizaciji dviju grupa za ljudska prava dijelili pilule za pobačaj, u nastojanju da podignu svijest o legalnom pravu žena na prekid trudnoće.

U Sjevernoj Irskoj sve je veći pritisak na institucije od kojih se očekuje da liberaliziraju vrlo stroga pravila o pobačaju. Grupe Rosa i Women on Waves upotrijebile su dva robota koji su prolaznicama ispred zgrade gradskog suda dijelili pilule za pobačaj, u sklopu kampanje čiji je cilj reforma zdravstva nakon što je susjedna Irska prošli tjedan uspjela liberalizirati svoj zakon.

Utemeljiteljica grupe Women on Waves Rebecca Gomperts izjavila je da je policija s ceste uklonila i zaplijenila robote kojima je upravljano iz Nizozemske, da bi se pokazalo kako se pilule mogu dati ženama u Sjevernoj Irskoj a da se ne prekrši zakon.

»Trenutak je da i u Sjevernoj Irskoj dođe do promjene«, rekla je Gomperts za Reuters. »Činjenica da abortus u Sjevernoj Irskoj nije dopušten predstavlja kršenje ljudskih prava.« Policija u Belfastu potvrdila je da je zaplijenila robote te da je u tijeku istraga o incidentu kako bi se ustanovilo je li prekršen neki zakon.  Gomperts je kazala da su pilule uzele i progutale tri žene, no da nije poznato jesu li trudne.

U Sjevernoj Irskoj pobačaj se dopušta jedino u slučaju kada je trudnica u životnoj opasnosti ili postoji objektivna opasnost da njezino mentalno ili fizičko zdravlje bude dugoročno ugroženo. Nije dopušten u slučaju silovanja, incesta ni u slučaju fatalne abnormalnosti fetusa.

Kazna za obavljanje ili podvrgavanje ilegalnom pobačaju je doživotni zatvor. Pritisak na institucije od kojih se očekuje liberalizacija zakona pojačan je nakon što je irska vlada u utorak, četiri dana nakon održanog referenduma o pobačaju, najavila da će i prije ljetne parlamentarne stranke predstaviti prijedlog zakona koji će ženama omogućiti pravo na prekid trudnoće. Protestanti i katolici u Sjevernoj Irskoj manje su društveno konzervativni nego drugdje u Irskoj ili u Velikoj Britaniji.

Sjevernoirski parlament ima pravo uskladiti zakon o pobačaju s ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, ali je protiv toga glasao u veljači 2016. Parlament nije zasijedao otkad se vlada raspala u siječnju 2017., piše Bljesak.info