Home Društvo BRUXELLES ZABRANJUJE: plastične vrećice, štapiće za uši, balone, slamke, čepove

BRUXELLES ZABRANJUJE: plastične vrećice, štapiće za uši, balone, slamke, čepove

SHARE

Novim prijedlogom Direktive o smanjenju učinaka određenih plastičnih proizvoda na okoliš, Europska komisija pokazala je ozbiljnu namjeru da se suoči s rastućim problemom onečišćenja plastikom. Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans predstavio je nova europska pravila u vezi plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a sve s ciljem da se smanji zagađenje mora i obale. Europska komisija zato predlaže zabranu desetak plastičnih proizvoda na koje otpada 70 posto otpada koji završi na plažama.

Prijedlog Direktive, kojoj je cilj spriječiti i smanjiti učinke određenih plastičnih proizvoda na okoliš, a osobito morski okoliš, donosi brojne mjere za rješavanje problema korištenja plastike za jednokratnu upotrebu – od zabrana i nastojanja za smanjenjem do označavanja i programa proširene odgovornosti proizvođača.

Zakonodavne mjere uključuju zbranu slijedećih proizvoda od plastike: slamki, pribora za jelo, tanjura, štapića za balone i štapića za uho za jednokratnu upotrebu.

Direktiva zahtjeva od država postizanje “značajnih” smanjenja potrošnje plastičnih posuda za hranu i piće unutar 6 godina, kroz mjere kao što su postavljanje nacionalnih ciljeva za smanjenje potrošnje ili osiguravanje naplate dotičnih artikala.

Cilj je 90% odvojenog prikupljanja plastičnih boca do 2025., koji se može postići putem programa proširene odgovornosti proizvođača ili implementacije sustava povrata boca.

Propisat će se i detaljno označavanje higijenskih uložaka, vlažnih maramica i balona kojim će se korisnici/e informirati o štetnim učincima neadekvatnog zbrinjavanja.

Predviđeno je da proizvođači sudjeluju u troškovima gospodarenja otpadom i čišćenja te mjera za jačanje osviještenosti u vezi s korištenjem spremnika za hranu, ambalažnih vrećica i omota (npr. za čips i bombone), spremnika i čaša za napitke, duhanskih proizvoda s filtrima (npr. opušaka), vlažnih maramica, balona i laganih plastičnih vrećica. Industrija će dobiti i poticaje za razvoj manje onečišćujućih alternativa za te proizvode.

No, Direktiva ne određuje konkretne ciljeve za smanjenje potrošnje posuda za hranu i piće, uz najavu za razmatranje te mogućnosti tek šest godina nakon prenošenja Direktive (približno 2027.). To otvara mogućnost državama da tvrde kako poduzimaju nužne korake dok god uspijevaju postići određeno smanjenje, koliko god neznatno bilo.

“Pozivamo Europski parlament i ministre da definiraju ciljeve i postave kraće razdoblje revizije, kako bi se osigurao brz i učinkovit otklon od plastike za jednokratnu upotrebu”, izjavil je Sarah Baulch u ime Rethink Plastic, mreže vodećih europskih nevladinih organizacija okupljenih oko zajedničkog cilja – budućnosti bez zagađenja plastikom.

dubrovniknet