Home Šport POSLJEDNJI PRVAK HERCEG-BOSNE Posušje u nedjelju slavi titulu, svi su euforični, a...

POSLJEDNJI PRVAK HERCEG-BOSNE Posušje u nedjelju slavi titulu, svi su euforični, a stiže i jedan gost iznenađenja…

SHARE

Bila je to 1998. i 1999. godina koja je ostala urezana u sjećanje većini Posušana. Dvije godine zaredom osvojili su titulu prvaka Herceg-Bosne.

A onda su, kako kažu naši stariji ljudi, uveli državu… Prvo bošnjački, zatim i srpski klubovi pa je na koncu oformljena zajednička liga.

Osamnaest godina poslije, ovaj gradić opet živi nogometni san.

U nedjelju, 03. lipnja, nakon utakmice s Brotnjom na Mokrom docu, kreće proslava titule. Posušje je, naime, prvak Druge lige Federacije, skupina jug. Da bi zaigrali pravu Drugu ligu, odnosno, prvu Federacije, potrebna im je i pobjeda protiv Goražda.

U gradu je euforično, Poskoci (navijači Posušja) su više nego aktivni. Na Facebooku traje akcija u kojoj podršku klubu šalji nekadašnji asevi i prvotimci.

Povijesni pregled

Klub je osnovan 1950., prvo kao Zidar pa onda kao Boksit. Devedesetih nosi ime NK Posušje i sve do 2011. kad je klub bankrotirao i promijenio ime u HŠK Posušje.

Najveću slavu doživjeli su, kako je već rečeno, u sezoni 1998./99 i 1999./00. Trenutni vlasnik kluba je općina Posušje, a klubom rukovodi Damir Jurišić. Nakon bankrota 2011. klub se okrenuo mlađim naraštajima. Zlatno doba za ovu momčad trajalo je u vrijeme Rojsa i njegove tvrtke Monitor-m (poznatija kao inžinjerija). Rojs je sredio stadion koji se nalazi u centru Posušja, a plan je da se izgradi park ili dodatna parking mjesta. Također, Posušani imaju i pomoćno igralište s umjetnom travom, reflektorima i natkrivenim tribinama.

Poskoci

Poskoci su navijačka skupina Posušja, a osnovani su 18. travnja 2001. na utakmici protiv Čapljine. Razgovarali smo s jednim od osnivača koji danas ne živi u Posušju, a zamolio je da mu ne spominjemo ime jer se, kako kaže, ne voli isticati.

“Sjećam se kad je Ivo Fabijan napisao himnu”, počinje svoju priču ovaj skromni gospodin pa dodaje:

“Jebote, kakva su to vremena bila. Bili smo malo zatvoreni trgovinski, sve se tu vrtilo, nije bilo EU i tih fora, plaće se djelile vrećom”, kaže nam uz smijeh i nastavlja: “To su bile naše nogometne ikone; Lauš, Domazet, Uvodić, Kurtović, Gvozden, Erceg, Hrgović, Vranjković – domaći stup obrane. To ti je ekipa bila, Široki nas se bojao, a Zrinjski je tad bio loš”. Govori nam kako ne može doći, a da bi sve dao da osjeti nekoliko tih trenutaka. “Mali, znaš onu od Jure Stublića, dao bih milijardu dolara…e, to su vremena bila i vjeruj mi, nije ovo ona klasična priča o starim boljim vremenima. Ova jesu bila dobra”, zaključio je.

Velika fešta

Kako smo već rekli, u nedjelju se sprema velika fešta, a navodno bi se slavlju trebala priključiti i jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Hrvatskoj. Nećemo vam reći o kome se radi jer su nas tako zamolili. Dođite na Mokri dolac, ili bar, izađite na balkone i pozdravite šampione, prenosi Poskok.info

U nastavku pogledajte poruke podrške