Home Politika (VIDEO) Radin i Pupovac napali Predsjednicu zbog izjave da se mora poštivati...

(VIDEO) Radin i Pupovac napali Predsjednicu zbog izjave da se mora poštivati volja naroda: ‘Otvara prostor za nekontrolirane i opasne procese’

SHARE

Dvoje od osmero zastupnika nacionalnih manjina u Saboru Milorad Pupovac i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin oštro su reagirali na izjavu hrvatske predsjednice, koja je novinarima istaknula svoje čvrsto stajalište da se mora poštivati volja naroda, te da je očito da su građani davanjem svojih potpisa za GI Narod odlučuje pokazali da žele promjene, da se na neki način protrese taj politički život u Hrvatskoj i političke elite, piše Narod.hr

Furio Radin za RTL kaže da ga je iznenadila poruka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Dakako da me iznenadilo i to iz dva razloga. Jedan je razlog jer je gospođa predsjednica prva građanka Hrvatske, ona je garantica Ustava i po tome je zadnja koja bi trebala reći da se politički život institucija u Hrvatskoj trebao protresti. Zadnja osoba koja bi to trebala reći, to bi bila ona. Prva po svemu ostalom”, smatra Radin.

Upitan je li prekršila Ustav, kaže da nije ustavni stručnjak “imamo ih ovdje na tone.”

“Drugi je razlog taj što je govoreći o referendumu zapravo apelirala na referendum”, kaže Radin i da je rekla da referendum mora ići, te dodaje da “u referendumu postoje i pitanja koja se tiču nacionalnih manjina”.

“Gospođa Predsjednica je meni prije tri dana ispred Panteona u Rimu rekla da se prava zastupnika nacionalnih manjina ne smiju dirati, jer to su zastupnici kao svi ostali, a ne zastupnici drugoga reda. Ako se ne slaže s time može me demantirati”, zaključio je Radin.

Pupovac: ‘Otvara se prostor za nekontrolirane i opasne procese’

Oglasio se i Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a koji to osuđuje.

“Cijela bi se izjava mogla shvatiti kao podilaženje najnižim strastima, uključujući i one koje se zasnivaju na antimanjinskih stavovima i raspoloženju. Svaki predstavnik naroda koji zaboravi da između njega i ‘volje naroda”‘ stoji Ustav i zakon, otvara prostor za nekontrolirane i opasne procese. Nadam se da predsjednica ne ide u tom pravcu”, kaže Milorad Pupovac za RTL.

Ustavni sud neslužbeno: Političari se imaju pravo izjašnjavati pa i o referendumu

Današnja neslužbena poruka s Ustavnog suda je da se političari imaju pravo izjašnjavati pa i o referendumu, ali da će na kraju konačnu odluku donijeti oni ali tek ako taj zahtjev dođe od Sabora i poručuju da taj njihova odluka neće ni na koji način biti opterećena time što danas govore političari, navodi RTL.