Home Politika Novinar prijavio Medveda zbog prijetnje, ministar tvrdi: To je suludo, neka mi...

Novinar prijavio Medveda zbog prijetnje, ministar tvrdi: To je suludo, neka mi ostavi obitelj

SHARE

Ako je suditi prema tvrdnjama novinara Vojislava Mazzocca, tekst o zapošljavanju sina Tome Medveda u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD koji je u subotu objavio na portalu Index.hr nije se ni najmanje svidio ministru branitelja stoga mu je putem telefona tijekom nedjelje uputio prijetnju. “Hoćete da uđemo vi i ja u ring? Ako hoćete ući ćemo u ring”, rekao je Medved novinaru Indexa pa, kako tvrdi, zaprijetio: “Budete li mi se još dirali u sina, u meni će se probuditi vojnički duh”. Potom je novinara Indexa upitao: “Hoćete li da sljedećeg tjedna objavim priopćenje u kojem ću objaviti kako ste došli u Ministarstvo branitelja, po kojem natječaju i koliko ste novaca dobili?”, piše Večernji.

Mazzocco, koji je u Ministarstvu branitelja radio oko 18 mjeseci, prvo kao civilni ročnik a potom još par mjeseci u odjelu za psihosocijalnu pomoć, rekao je Medvedu, kako piše Index u tekstu objavljenom nakon navodne prijetnje, da je ponosan na sve što je radio u Ministarstvu branitelja i da slobodno objavi što hoće, kad je došao i koliko je novaca dobio za svoj rad.

Medved je u telefonskom razgovoru Mazzoccu rekao da će podatke o novinaru Indexa objaviti ne kao Tomo Medved, nego kao Ministarstvo branitelja.

“Imam punu ladicu predmeta i znam s kim ste radili i za koga radili. Kome služite, gospodine Mazzocco? Kome služite?”, rekao je Medved novinaru Indexa, tvrde na ovom portalu, stoga je Večernji za komentar ovih navoda upitao ministra Medveda.

“To je netočno i suludo. Istina je da sam nazvao novinara i zamolio ga da o meni može kritički pisati što god želi, ali neka mi ostavi obitelj”, kazao je za Večernji list ministar Medved kojeg su potom upitali je li istina da će objaviti priopćenje i kojeg sadržaja, na što je odgovorio potvrdno, dodajući kako će u priopćenju koje će objaviti u ponedjeljak “biti ono što treba biti” te se ispričao što ne može više razgovarati jer se nalazi na Svetoj misi.

Potom su iz Večernjeg kontaktirali i novinara Mazzocca koji nam je kazao kako je upravo izišao iz prostorija zagrebačke policije gdje je prijavio prijetnju, te potvrdio sve navode koji su objavljeni na portalu Index.hr.

“Ministar mi je nekoliko puta ponovio kako zna da taj razgovor snimam, a u tom razgovoru više je puta spomenuo ring u kojem bi se nas dvojica trebali obračunati ali bez žena i djece, onako, tipično mafijaški, kao muškarci, negdje na cesti”, kazao je Večernjem Mazzocco, pa još jednom ponovio kako je ponosan na sve što je u napravio u 18 mjeseci u Ministarstvu branitelja, gdje je tijekom mandata Ivice Pančića i veći dio tijekom mandata Jadranke Kosor, radio prije 15-ak godina za 2100 kuna mjesečno.

“Jedva čekam priopćenje i jedva čekam na policija odradi svoj posao”, zaključio je Mazzocco. Podsjetimo, Index.hr tijekom subote objavio je tekst ovog novinara u kojem stoji kako je Ivan Medved, sin ministra branitelja Tome Medveda, nedavno zaposlen u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD na dužnosti vozača.

Prema navodima iz tog teksta, Ivan Medved ondje je zaposlen u listopadu prošle godine, a gotovo istovremeno AKD je dobio posao zaštite Ministarstva branitelja, kako tvrde izvori Indexa. Iz AKD-a su na upit Indexa odgovorili da je “Ugovor o radu s g. Medvedom zasnovan s danom 2. listopada 2017., radi zamjene za odsutnost radnika uzrokovane dugim bolovanjem. Zapošljavanje g. Medveda u cijelosti je odrađeno sukladno Zakonu o radu i internoj proceduri. Zaposlen je kao pripravnik na radno mjesto vozač-dostavljač i ispunjava sve tražene uvjete radnog mjesta“, odgovorili su Indexu iz AKD-a.

Zamoljen za komentar, ministar Medved je odgovorio Indexu ovako: “Moj sin se javio na natječaj kao i svatko drugi i tako dobio posao. Nisam ni na koji način urgirao za njega, a u konačnici nisam ni znao da se prijavio”, rekao je ministar Medved u subotu za Index, koji dalje navodi kako zapošljavanje sina u državnoj službi “nije prvo uhljebljivanje u obitelji Medved”. Index je, naime, još prije nekoliko mjeseci pisao kako je ministrov nećak Josip Medved naglo napredovao u zagrebačkoj prometnoj policiji kada je “gotovo preko noći postao šef postaje prometne policije Lučko”. Posljednju riječ o ovom slučaju ipak će imati zagrebačka policija.

Ministarstvo: Medved ni na koji način nije želio prijetiti

O slučaju se u nedjelju navečer oglasilo i Ministarstvo branitelja iz kojeg poručuju kako Medved nije želio prijetiti novinaru. “Vezano uz današnje medijske napise iznosimo kako ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u svojoj reakciji na članak objavljen na portalu Index.hr ni na koji način nije želio prijetiti novinaru Vojislavu Mazzoccu i s punom odgovornošću odbacuje takve interpretacije. Žao mu je da je razgovor tako doživljen i prenesen jer mu je jedina namjera bila reći da je u svakom trenutku spreman raspravljati o svojem radu za hrvatske branitelje i radu samog Ministarstva hrvatskih branitelja. Smatra neprimjerenim da se članove njegove obitelji proziva na temelju insinuacija koje je dan ranije odbacio, jer i oni imaju pravo na rad u Republici Hrvatskoj kao i svi građani u skladu sa zakonima. Slobodno novinarstvo jedna je od vrijednosti za koju su se hrvatski branitelji borili u Domovinskom ratu i ministar Medved bi bio zadnji koji bi je ugrožavao i žao mu je da je njegov razgovor s novinarom portala Index.hr tako doživljen”, stoji u priopćenju.

SDP: Najstrože osuđujemo prijetnje, neka Medved da ostavku

O slučaju su se oglasili i iz SDP-a. “SDP najstrože osuđuje prijetnje koje je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio novinaru portala Index.hr Vojislavu Mazzoccu. Sloboda novinarstva jedna je od temeljnih vrijednosti demokracije i standard koji je Hrvatska davno dostigla. Zabrinjavajuće je da ministar branitelja bez ikakve zadrške zove novinare i upućuje prijetnje. Strašno je da to očito radi jer zna da neće snositi nikakve političke posljedice. Očekujemo da ministar Medved da ostavku ili bude smijenjen u što kraćem roku”, priopćili su u nedjelju predvečer.