Home Gospodarstvo Opet poskupljuju autoceste u Hrvatskoj, pogledajte koliko je sada cijena do Zagreba

Opet poskupljuju autoceste u Hrvatskoj, pogledajte koliko je sada cijena do Zagreba

SHARE

Skupe cestarine U Hrvatskoj od 15. lipnja bit će još skuplje, piše Index.hr.

HAC je objavio kako tada na snagu stupaju nove sezonske cijene.

Nije to zapravo ništa novo, riječ je o poskupljenju pred sezonu koje smo vidjeli i lani, piše Index.hr

Priopćenje HAC-a prenosimo u cijelosti.

“Od petka, 15. lipnja u 00:00:00 sati do 14. rujna  23:59:59 sati, uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ).

Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i  za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila  se ne primjenjuje.

U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% .

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

U ukupnom prometu vozila najveći  udio  vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima”, stoji u priopćenju.

U prilogu su objavili i tablicu sa starim i novim cijenama. Tako će put od Zagreba do Dugopolja odnosno Splita u jednom smjeru, umjesto dosadašnjih pretjeranih 181 kunu, koštati 200 kuna.