Home Nekategorizirano OVO SIGURNO NISTE ZNALI Fantastični načini kako iskoristiti krumpir (a nije...

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Fantastični načini kako iskoristiti krumpir (a nije za jelo)

SHARE

Svima nam je dobro poznata kulinarska uloga ove superzahvalne i hranjive namirnice. Može se pripremiti na tisuću načina i omiljen je “gost“ na svakom stolu.

Osim za jelo, nije baš uobičajeno čuti za upotrebu krumpira u druge svrhe. Međutim, pokazalo se da nam krumpir može postati najbolji prijatelj i u mnogim drugim situacijama. Čini se nemogućim?

Evo samo nekih od njih:

Uklanjanje hrđe

Krumpir vam može pomoći u uklanjanju hrđe s metalnih površina, kao npr. sa slavine ili tave.

Krumpir prerežite na pola. Na polovicu krumpira dodajte malo soli ili deterdženta za pranj, a zatim protrljajte po hrđi. Nakon što krumpir “odradi posao“ postupak ponovite i sa drugom polovicom. Predmet na kraju isperite vodom i pustite da se osuši.

Lijek za opekline

Bili ste neoprezni na suncu? Isprobajte ovaj trik. Krumpire pažljivo operite i izrežite na tanke kriške (ukoliko želite tečniju smjesu možete ga izribati ili izblendati). Zatim kriške nanesite na zahvaćeno područje, ostavite ih 10 do 15 minuta, uklonite, a kožu isperite hladnom vodom.

Ukoliko imate problem s opeklinama od kipuće vode i sl., kriške krumpira neće imati utjecaja. U tom slučaju isprobajte sok od krumpira. Sok nanesite na opeklinu i držite tako dok bol ne nestane. Može potrajati od 10 minuta do nekoliko sati. Što brže reagirate – to bolja prognoza.

Čišćenje prozora

Uz krumpir, za čišćenje prozora više vam nisu potrebne kemikalije. Polovicu krumpirautrljajte po cijelom prozoru i obrišite suhom krpom dok ne postignete željeni sjaj. Jednostavno i efikasno.

Održavanje kožnih cipela

Ukoliko vaše kožne cipele izgledaju prljavo i istrošeno, isprobajte sljedeće. Krumpir izrežite na polovice i protrljajte površinu cipela. Ostavite da djeluje pet minuta i prebrišite suhom krpom. Uživajte u sjajnim cipelama.

Održavanje srebrnine

Vaš srebrni pribor za jelo je izgubio sjaj? Ništa zato. Skuhajte nekoliko krumpira, a nakon što su skuhani izvadite krumpire van, a u vodu položite srebrni pribor i ostavite tako sat vremena. Nakon što ga izvadite van temeljito ga očistite mekanom četkom , isperite vodom i prebrišite suhom krpom, prenosi Brightside.