Home Zanimljivosti Ozbiljno i aktualno: Vrijeme je vjenčanja, djevojke Hercegovke dvaput razmislite prije promjene...

Ozbiljno i aktualno: Vrijeme je vjenčanja, djevojke Hercegovke dvaput razmislite prije promjene prezimena!

SHARE

Neću duljiti, neću filozofirati ni znanje prosipati, ukratko ću: jeste li razmišljali koliko dugo će vaša loza, vaše prezime, opstati na Duvanjskom polju?

Nisam gorljiva feministica, još manje sam za uvođenje matrijarhata ( vladavina žena-majki), ali ovih dana hodam po duvanjskim selima, onima koje poznajem „ko vlastiti džep“, koji je prazan, ali i sela su opustjela.

Idem od kuće do kuće, przane, od obitelji do obitelji i prebirem po sjećanju: u jednom manjem duvanjskom zaseoku i velikom selu prije 40-tak godina bilo je 136 stanovnika, a danas ih je desetak?

Ide ljeto, odmori, pa možda selo, zaselak i oživi na koji dan.

U „ovoj“, sada praznoj velikoj kući bilo je 13 članova obitelji, tri sestre i pet braće, majka, otac i tri nevjeste, a uskoro je stiglo na svijet i šest unučadi, dva unuka i četiri unuke. Dakle, sestre se poudale, ni jedna ne nosi, nije zadržala, rođeno prezime, unuci se poženili, jedan ima dvoje muške djece, a jedan tri ženske.

Ovaj što ima dva sina, koji su se već oženili, ima dvije djevojčice i prezime, dakle loza, završava s unucima, već u godinama.

I što sad? Nestat će ovo prezime u duvanjskom kraju, nestat će loza velikoga gazda, nestat će velike obitelji!

A recimo, da su i ženske, da su kćerke, zadržale svoje rođeno prezime? Što bi tu bilo loše? Baš ništa, a dobro bi bilo održati prezime, lozu, rod, barem po ženskoj liniji.

Naravno da to u duvanjskom kraju nema tradiciju, nema običaj da djevojka pri udaji, vjenčanju, zadrži svoje prezime, bilo bi to „za pripovid“, Bože sačuvaj!

Ali, iz čisto praktičnih razloga: da se zna od kuda, od kojeg roda, iz čije loze je i majka, te da se duvanjsko prezime barem malo dulje „nosi“, da se održi barem još kroz koju generaciju, jer većina nas živi za obitelj i to je jedino sigurno i najvrjednije što u životu stvorimo, imamo, sve ostalo je, u odnosu na obitelj, manje važno i vremenom postaje nevažno.

Ovako, nestat će roda, loze, duvanjskih prezimena, a već ih podobro nestaje s Duvanjskog polja, iz duvanjskog kraja, onih duvanjskih?! Slično je i sa mjestima u okruženju.

Malo prošećite svojim selom, malo analizirajte obitelji, one nekada i danas. Što ste zaključili?

Ljeto je vrijeme udaje, ženidbe, vjenčanja, pa drage Duvanjke, kad sa izbranikom svoga srca stanete pred župnika, pred matičara, potpisati pred svjedocima, kumovima vjenčane zavjete, razmislite: odričete li se svoga prezimena i uzimate suprugovo, zadržavate i svoje i dodajete suprugovo ili samo ostajete sa svojim prezimenom?

Onako, samo malo razmislite, ali prije vjenčanja, svadbe, da ne dođe do incidenta!

www.tomislavnews.com