Home Politika Zašto bi bilo dobro da Zelenika uđe u Predsjedništvo

Zašto bi bilo dobro da Zelenika uđe u Predsjedništvo

SHARE

Diana Zelenika u subotu je u središnjici HDZ-a 1990 predstavljena kao kandidatkinja ove stranke u izbornoj utrci za hrvatsku fotelju u državnom Predsjedništvu.

dnevnik.ba

Ta utrka, koju neki već smatraju svojevrsnim harakirijem, uopće ne mora neslavno završiti.

Naime, ono što je potrebno da Diana Zelenika dokaže i pokaže kompetencije koje se stalno stavljaju u prvi plan kada njeni stranački prvaci o njoj govore jest da predloži neke konkretne mjere i načine na koji planira završiti određeni problem.

Protekle četiri godine velika većina Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a BiH) potrošila je na priču o Izbornom zakonu. HDZ 1990 kada priča o toj temi ističe problem Hrvata u Republici Srpskoj koji su, baš kao i Bošnjaci, marginalizirani u ovom entitetu. No, Zelenika, Cvitanović ni bilo tko od članova HDZ-a 1990 ne govori na koji način bi oni riješili te probleme.

Ne može se problem izbornog zakona u FBiH stavljati sa strane i pričati o problemu Hrvata u Republici Srpskoj jer je činjenica da u FBiH jednostavno živi više Hrvata. Dakle, Hrvati RS-a jesu u problemu, no i oni u Federaciji BiH su. Ako Hrvati u FBiH riješe svoje probleme pa neće oni u Republici Srpskoj zbog toga biti u goroj situaciji, maksimalno što se može dogoditi jest da će im biti kao i do sada.

Nadalje, iz ‘Devedesetke’ često bacaju otrovne strelice prema nekim HDZ kadrovima koji jesu loši, a u 90-ci opet ne nude rješenje za svoje kadrove, koji su također loši i imaju putra na glavi, poput onih u općini Rama gdje je HDZ 1990 apsolutni “bog i batina”.

Ako bi Zelenika učinila samo nekoliko stvari, njena pobjeda nikome ne bi trebala smetati, a njen ulazak u Predsjedništvo bio bi dobar.

To su sljedeće stvari: Potrebno je rastaviti sa svakom mogućom ‘bošnjačkom’ koalicijom i dati hrvatskoj javnosti do znanja da ona kao kandidat ne želi glasove Bošnjaka i pobjedu radi pobjede. Što god tko mislio o tome, istina je takva da kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH mora osvojiti 50% + 1 glas Hrvata koji izađu na izbore jer sve drugo što nije to bila bi još jedna izborna krađa.

Također, ako Zelenika i Devedesetka žele dobro sebi i stranci u programu bi trebali dati konkretne odgovore na neka od škakljivih pitanja i konkretna rješenja za ta ista škakljiva pitanja, poput konkretizacije problema oko Izbornog zakona i nuđenja rješenja, a ne samo “bacanja” loptice na teren Hrvata RS-a.

U toj situaciji, od njene kandidature ne bi bilo straha, a njena pobjeda ne bi bila loša. Bošnjački mediji i pojedinci koji Zeleniki daju ‘poguranac’ to sada čine jer Čovića žele rušiti pod svaku cijenu. Ako u HDZ-u 1990 bude dovoljno razuma da pokažu da im taj poguranac ne treba, bošnjački glasovi koje će ova kandidatkinja dobiti mogu se smatrati statističkom greškom.

Ako se ove stvari poslože, bilo bi dobro da Zelenika uđe u Predsjedništvo i prodrma malo uljuljanu bh. političku scenu, ojača pluralizam kod Hrvata i pokaže te kompetencije koje se gotovo uvijek ističu.

U suprotnom, i Zelenika i HDZ 1990 ostat će samo uspomena kod Hrvata na ovim prostorima. Možda i bolna, ali ipak samo uspomena, piše Ivan Crnjac u kolumni za Dnevnik.ba