Home Gospodarstvo ​VIDEO Vrata Hercegovine: Pogledajte kako će izgledati autoput Tarčin – Ivan

​VIDEO Vrata Hercegovine: Pogledajte kako će izgledati autoput Tarčin – Ivan

SHARE

JP Autoceste FBiH objavilo je vizualizaciju buduće dionice autoceste A1 od Tarčina do Ivana, odnosno do kapije Hercegovine iz pravca Sarajeva u dužini od oko 8 kilometara.

Dionica će imati monumentalne objekte u vidu tunela i mostova. Most Raštelica 1 bit će dugačak 517 metara, most M2 bit će dugačak 609 metara, a tunel Ivan bit će dugačak 1.761 metar i bit će pozicioniran ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnom putu M17. Na dionici su planirana i dva odmarališta, prenosi Klix.

Podsjećamo, JP Autoceste FBiH je u maju objavilo generalno obavještenje o nabavci za tender za izgradnju dionice Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan dužine 6,8 km, LOT 2 tunel Ivan dužine 1,7 km, a koji bi trebao da bude raspisan u drugoj polovini 2018. godine.

Istovremeno bit će raspisani i tenderi za usluge nadzora na ovim dionicama autoceste.

Vrijednost investicije za izgradnju ove dvije dionice iznosi oko 100 milijuna eura od čega je do sada osigurano oko 23 milijuna KM, dodatni novac će uglavnom biti osiguran ugovorom s Europskom bankom za obnovu i razvoj i Europskom investicijskom bankom.

Projektiranje je gotovo okončano, kao i eksproprijacija, a početak radova se može očekivati krajem 2018. godine.