Home Crna kronika DRAMA U BELOM MANASTIRU: Dječaka presreli na cesti, oteli, polili motornim uljem...

DRAMA U BELOM MANASTIRU: Dječaka presreli na cesti, oteli, polili motornim uljem i prebili

SHARE

Dvojica dječaka iz Belog Manastira, stari svega 14 i 15 godina, otela su svog maloljetnog sugrađanina te ga mučili u jednoj napuštenoj kući kako bi mu oduzeli novac.

Dvojica maloljetnika od 14 i 15 godina presrela su trećeg te su ga pod prijetnjom fizičkim napadom odveli do jedne napuštene kuće gdje su ga skinuli do gole kože, polijevali nečim nalik na motorno ulje, udarali, uzeli mu mobitel te mu prijetili ako im ne da novac. Drama je to koja se u večernjim satima 1. lipnja događala u Belom Manastiru, a o kojoj je detalje donijela Policijska uprava osječko-baranjska navodeći kako je maloljetniku pružena liječnička pomoć u KBC-u Osijek gdje su mu konstatirali lakše tjelesne ozlijede. Također navode kako su počinitelja predali pritvorskom nadzorniku te protiv njega podnijeli kaznenu prijavu zbog razbojstva, protupravnog oduzimanja slobode i ozljede.

Policiji poznati od ranije

Neslužbene, ali pouzdane informacije govore da su maloljetni počinitelji već otprije poznati policiji. Nad obojicom su u tijeku zakonom propisane mjere, a iz specijalizirane ustanove najvjerojatnije su pušteni na vikend.
Posljednja kaznena djela razbojništva počinili su u veljači.

Nakon što policija evidentira počinitelja, naime, slijede razgovori i savjetovanje s roditeljima i djecom te uvid u obiteljske prilike. Nakon procjene situacije i rizika mogu se izricati mjere stručne pomoći i podrške obitelji ili izdvajati djecu iz obitelji i smjestiti ih u odgovarajuću ustanovu ili udomiteljsku obitelj. Centar maloljetne počinitelje kaznenih djela upućuje i na dijagnostičku obradu u Dom za odgoj djece i mladeži, čiji je cilj opservacija i donošenje mišljenja multidisciplinarnog tima o prijedlogu daljnjeg tretmana za dijete ili maloljetnika.

Na temelju takvog zaključka, odnosno mišljenja, Centar upućuje prijedlog sudu za smještaj djeteta u odgovarajuću ustanovu i sud u konačnici donosi rješenje o tome što je sve dugotrajan proces.