Home Društvo Razvija se hodočasnički turizam: Na Ramskom jezeru sve više apartmana

Razvija se hodočasnički turizam: Na Ramskom jezeru sve više apartmana

SHARE

A na sredini jezera je još jedna posebnost, Šćit i Franjevački samostan sa svojim prekrasnim okruženjem; galerijom na otvorenom, samostanom, Kućom mira i Etnografskim muzejom. Mjesto je za hodočasnički turizam.

Pogodnom hidrološkom situacijom Ramsko jezero je ispunjeno  do kraja. Njegovo posebno plavetnilo je mamac za posjetitelje sa svih strana svijeta.

A na sredini jezera je još jedna posebnost, Šćit i Franjevački samostan sa svojim prekrasnim okruženjem; galerijom na otvorenom, samostanom, Kućom mira i Etnografskim muzejom. Mjesto je za hodočasnički turizam.

Na Ramskom jezeru pripremaju se brojni svjetski veslači kao što je hrvatski olimpijac Damir Martin. Naravno, tu je i domaći Veslački klub Rama. To isto nebesko plavo jezero mamac je i za ribare.

Sve su to bili poticajni razlozi da se jedan dio Ramljaka okrenu izgradnji i opremanju apartmana i drugih smještajnih kapaciteta u vlastitim obiteljskim domovima.

Jedan od tih je Ivan Franjušić sa Šćita. Svoju obiteljsku kuću je nadogradio te stvorio prostor za desetak ležajeva za goste koji žele osjetiti čari Ramskog jezera.

Budući da je njegova obiteljska kuća udaljena svega stotinjak metara od Franjevačkog samostana Rama Šćit već sada budi interes kod budućih unajmljivača odnosno gostiju.

O tome zašto se Ivan odlučio u izgradnju smještajnih kapaciteta kaže: ”Već godinama promatram kako i koliko ljudi prođe ispred moje kuće. Često bi netko od njih pitao gdje se može prenoćiti. To je bio jedan od prvih povoda da sam počeo razmišljati o tome. Drugi povod je bio lagano okretanje prema turizmu koja bi mogla biti dodatna obiteljska zarada. Uložili smo dosta sredstava i nadamo se da će se to isplatiti.”

U Razgovoru sa Ivanom novinari su upitali što budući posjetitelji mogu dobiti uz smještaj kazao je: ”Uz noćenje tu je neizostavna domaća kuhinja. Posjetiteljima možemo ponuditi tutistički i avanturistički obilazak Rame, plovida jezerom, ribolov, planinarenje i organiziranje drugih izleta po njihovim željama. Činit ćemo sve da se svaki gost u Rami osjeća ugodno i da nam ponovno dođe.”

Njihov posao je u završnoj građevinskoj i interijerskoj fazi, a druge administrativne procedure su u tijeku.

Sada ništa drugo ne preostaje nego se ponuditi na turističkom tržištu.