Home Društvo Središnji državni ured dodijelio u Mostaru 359 stipendija

Središnji državni ured dodijelio u Mostaru 359 stipendija

SHARE

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru tristo pedeset devet studenata, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru, potpisali su ugovore o dodjeli stipendija u iznosu od 7.000 kuna (oko 1.850 KM) za 2017./2018. akademsku godinu.

Ugovore o stipendiranju studentima je uručio načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić te je studentima poželio da i ovu, kao i sljedeće godine uspješno završe.

„Ova stipendija je u osnovi moralna potpora Republike Hrvatske koja sukladno svojem Ustavu i zakonima brine o Hrvatima izvan RH i mi smo sretni da imamo priliku ispuniti svoje ciljeve propisane strateškim dokumentima“, objasnio je Magdić.

Dodao je kako stipendija studentima treba biti poticaj za stjecanje znanja i vještina kojima će moći unaprijediti opće dobro zajednice u kojoj žive.

“Sretna sam što sam dobitnica ove stipendije i dobro će mi doći za školovanje.  Biti prepoznat u moru studenata koji su za nju aplicirali  je velika stvar i posebno mi je drago što se prepoznaje rad, trud i redovno polaganje ispita svih odabranih studenata. Polako ubiremo plodove našeg učenja i ovo je jedna od nagrada”, kazala je jedna od dobitnica stipendije Danijela Pokrajčić.

Mjesečni iznos stipendije je 700 kn (185 KM) i dodjeljuje se tijekom deset mjeseci za razdoblje akademske godine. Na osnovu provedenog natječaja za dodjelu stipendija Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 502 stipendije za ovu akademsku godinu, od čega je 101 stipendija dodijeljena za studij u Hrvatskoj i 401 za studiranje u BiH. Ukupan iznos koji je središnji državni ured izdvojio za 2017/2018. je tri i pol milijuna kuna godišnje.