Home Život Hercegovci sudjelovali u spašavanju Engleza

Hercegovci sudjelovali u spašavanju Engleza

SHARE
Nakon pet dana iscrpljujuće potrage, tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) pronašao je u utorak na otoku Mljetu engleskog državljanina, živog, ali u vrlo teškom psihofizičkom stanju.

Potraga nije bila nimalo laka jer su spasioci svaki dan do krajnjih granica ulagali ogromne napore kako bi na izrazito nepristupačnom krševitom terenu obraslom gustom makijom, po velikim vrućinama, uspješno okončali ovu potragu.

Na kraju su našli Britanca i spasili ga u zadnji tren, objavio je HGSS Split na svojoj internet stranici.

Kroz pet dana ove teške potrage korišteni su apsolutno svi resursi kojima HGSS raspolaže – motivirani spasioci, zapovjedno vozilo, dronovi, potražni timovi, termovizijske kamere, tim voditelja potraga, kartografi, a u pomoć su bili priskočili i spasitelji iz Hercegovine.

Naime, na poziv kolega iz hrvatskog HGSS-a, GSSuBiH se uključio u potragu za nestalim engleskim državljaninom na otoku Mljetu.

Sedam spašavatelja sa jednim potražnim psom se u ponedjeljak pridružilo potrazi predvođeni Žarkom Peharom, pročelnikom HGSS Čitluk, a u utorak su na terenu bili potražni timovi sa psima iz HGSS Mostar, predvođeni Damirom Bilićem i Sašom Melom.

Inače, ovaj britanski turist, rođen 1957. g, bio je otišao iz hotela Odisej s namjerom da posjeti najviši vrh otoka Veliki grad (514m) i Odisejevu špilju.

Lociran je na sjevernoj strani Velikog grada.