Home Zanimljivosti Ovo malo janje trebalo je postati nečiji ručak. Srećom, odbacili su ga

Ovo malo janje trebalo je postati nečiji ručak. Srećom, odbacili su ga

SHARE

Osječki volonteri iz Udruge Pobjeda sinoć su na društvenim mrežama objavili da traže dom za životinju za koju baš ne možete često čuti da se udomljuje; maleno janje. Preslatko, malo, mekano bijelo janje staro je dva tjedna, a stiglo im je ove subote nakon što su ga njegovi vlasnici, slavonski poljoprivrednici koji se bave uzgojem ovaca, odbacili jer je rođen s tri od četiri nefunkcionalne noge, no bilo im ga je žao ubiti.

“Zvali su nas da ga preuzmemo jer se oni nisu imali vremena brinuti o bolesnom janjetu. Vlasnici su uzgajivači pa im, pretpostavljamo, trebaju zdravi janjci za prodaju”, kaže nam Lucija Baraban, jedna od volonterki. Što je, realno, dobra stvar, jer da je maleni bio posve zdrav, vjerojatno bi završio kao nečiji ručak.

STALNO VJEŽBAJU S NJIM, NADAJU SE DA ĆE OPERACIJA POMOĆI

Janje su pokupili na području između Slatine i Donjeg Miholjca i nazvali ga Spock. Sad se nadaju da će mu moći pomoći da prohoda. Ovaj ga tjedan očekuje pregled u Udruzi Blue cross – greenfarm animal sanctuary, koja već godinama spašava životinje na području Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Tamo će ga snimiti i vidjeti može li uopće na operaciju te koliko bi ona uopće mogla biti uspješna.

Za sada je, kaže Stela Rakas, još jedna od volonterki, situacija dosta neizvjesna. “Vježbamo s njim. Prednja noga mu je skroz zakržljala, a problematične su i dvije stražnje. No, još je maleni pa se nadamo da ćemo ih uspjeti vježbanjem razgibati i osposobiti”, priča Rakas. No, napominje da će situacija biti jasnija nakon pregleda.

‘SAMO TRAŽI MAŽENJE, SVOJU MAMU I DUDA FLAŠICU’

Ako Spocku uspiju operacijom i vježbama osposobiti noge toliko da se može kretati bez pomagala, novi dom, nadaju se volonterke, pružit će mu Blue cross gdje udomljuju razne domaće životinje. “Kada su bile poplave u Gunji, jedna od rijetkih domaćih životinja koju smo spasile bilo je prasac Mašo. Njega smo već poslali njima i od tad odlično surađujemo, pa se nadamo da ćemo i na ovom slučaju”, kaže Rakas.

No, ako janjetu budu potrebna kolica za kretanje, možda se ipak neće moći zadržati u Blue Crossu jer je teren tamo nepovoljan, pa na Facebooku Udruge Pobjeda pišu kako su otvoreni i za udomljenje malog janjeta u obitelj kojoj će on biti ljubimac, a ne hrana.

“Spock je predivan, samo traži maženje i mamicu (koja će nažalost imati mnogo goru sudbinu od njega koliko god to apsurdno zvučalo). Ne mogu vam opisati kakav je osjećaj držati ga u krilu, koliko slatko duda flašicu i koliko taj meket zvuči kao fini bakin jastuk u koji gurneš glavu i poželiš da traje zauvijek”, piše telegram.