Home Vijesti U mostarskoj bolnici zbog ugriza zmija do sada imali 7 pacijenata, ...

U mostarskoj bolnici zbog ugriza zmija do sada imali 7 pacijenata, pacijenti su stizali iz Gruda, Kruševa, Konjica…

SHARE

Mostarske zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmija. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva ugriza zmija otrovnica, ali su pacijenti uspješno liječeni.

Oprez u prirodi

Stručnjaci i liječnici apeliraju na građane da pripaze prilikom boravka u prirodi jer su zmije najaktivnije u proljeće. Hercegovački krš je, inače, dom poskoka, najopasnije otrovnice u Europi.

– Imamo dovoljne količine seruma. Do sada smo imali jedan slučaj ugriza zmije. Radilo se o pacijentici iz Kruševa, koju smo prevezli na Odjel za infektivno SKB Mostar – kazala je Ines Popovac, glasnogovornica mostarskoga Doma zdravlja.

U travnju je, također, u naselju Višnjica kod Gruda zabilježen slučaj ugriza opasne riđovke. Mještanina je ova otrovnica ugrizla dok je brao kuke (divlje šparoge).

Dvije otrovnice

Od početka ove godine hospitalizirano je sedam pacijenata zbog ugriza zmija, i to poskoka i riđovke, dviju otrovnica koje su na našem podneblju značajne. Od toga je bilo pet tzv. suhih ugriza, koji nisu imali toksične reakcije, a takvih je, u biti, 30 posto. Pacijenti su bili od Konjica pa do Gruda – potvrdio je prof. dr. Jurica Arapović iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za Avaz.ba.

Naglašava kako se serum uredno nabavlja i da nema razloga za strah od nestašice. I iz Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić” naveli su kako imaju dovoljne doze ovog seruma, prenosi Dnevnik.ba