Home Politika Austrija će zatvoriti sedam džamija u državi i protjerati imame

Austrija će zatvoriti sedam džamija u državi i protjerati imame

SHARE

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će Beč protjerati klerike koji se financiraju iz inozemstva te zatvoriti sedam džamija u zemlji, u cilju borbe protiv “političkog islama”.

Nakon što je austrijska vlada donijela odluku o protjerivanju radikalnih imama i zatvranju sedam džamija, javnost u ovoj zemlji različito reagira. Mnogo je onih koji ovakvu mjeru smatraju opravdanom i nužnom, ali ima i onih koji se s konzervativnom vladom u pravilu nikad ne slažu.

Na Facebook stranici lista Die Tagespresse pojavila se zanimljiva satirična slika kancelara Kurza i njegova zamjenika Heinz-Christiana Strachea, s članovima kabineta, slikana u zrakoplovu.

U popratnom tekstu, pod naslovom “Nitko nije iznad zakona”, navodi se kako će vlada samu sebe protjerati iz zemlje. A kao razloge za to navode nedostatak obrazovanja i slabo znanje njemačkog jezika.

Naime, nova vlada zalaže se da u Austriju ne mogu doći oni bez završene naobrazbe niti oni što ne znaju njemački jezik. Na udaru te mjere su ekonomski migranti bez kvalifikacija i šansi da se integriraju u austrijsko društvo.

Objavljena satirična slika je aluzija na naobrazbu samog kabineta kancelara Kurza, te na specifičan jezik kojim govore Austrijanci, a koji se vrlo rijetko poklapa s onim što se naziva Hochdeutsch, dakle sa službenim njemačkim jezikom, koji je i jezik Austrijanaca.

Oštre mjere kancelara Sebastiana Kurza

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će Beč protjerati klerike koji se financiraju iz inozemstva te zatvoriti sedam džamija u zemlji, u cilju borbe protiv “političkog islama”.

Zatvaranje džamija uključuje i onu u Beču koju vodi turska krajnje desna organizacija, kao i još šest koje vodi arapska vjerska zajednica, rekao je Kurz na konferenciji za novinare.

“U našoj zemlji nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove” , rekao je Kurz.

Ministar unutarnjih poslova, kako javlja France presse, pojasnio je da će biti protjerano šezdesetak imama i njihovih obitelji, od oko 260 koliko ih djeluje u Austriji.

Iako austrijski zakon zabranjuje financiranje klerika iz inozemstva, turska organizacija ATIB – kojoj pripadaju imami, zaobišla je zabranu, rekao je ministar kulture Gernot Bluemel čiji resor uključuje i vjerska pitanja.

Naglasio je da je turska džamija zatvorena zbog krajnje desnog ekstremizma, te stoga što nema dozvolu za djelovanje od Austrijske islamske zajednice, krovne skupine koja predstavlja muslimane u zemlji.

Arapske džamije zatvorene su zbog salafističkih stavova koji se propovijedaju, dodao je.