Home Zanimljivosti ZNA BITI JAKO NEUGODNO: 5 grešaka koje se trebaju izbjegavati prilikom zatvora...

ZNA BITI JAKO NEUGODNO: 5 grešaka koje se trebaju izbjegavati prilikom zatvora stolice

SHARE

Svi problemi s probavom iznimno su neugodni, a jedan od najgorih svakako je – zatvor; u nastavku pogledajte čime dodatno pogoršavate to stanje…

Kada imate zatvor probave, ne biste smjeli:

 

 

1. Jesti procesiranu hranu

 

Većina procesirane hrane puna je tvari koje produljuju njezin rok trajanja, ali istodobno usporavaju prirodni proces probavljanja hrane u probavnom sustavu. Izbjegavajte grickalice, slatkiše, gazirane sokove i ostale proizvode koji će samo pogoršati zatvor.

 

2. Piti alkohol

 

Alkohol izaziva dehidraciju organizma, a ona pak pogoršava simptome zatvora stolice. Najbolje piće u tom trenutku je obična voda. Uz nju, isprobajte sok od šljiva.

 

3. Konzumirati puno mliječnih proizvoda

 

Mliječni proizvodi kod mnogih izazivaju nadutost. Zbog nje ćete imati vjetrove, a oni mogu biti poprilično bolni i neugodni ako u isto vrijeme imate zatvor.

 

4. Izbjegavati tjelesnu aktivnost i vježbanje

 

Upravo je tjelesna aktivnost sjajan aktivator probave. Ljudi koji ne vježbaju i malo se kreću češće imaju problema s obavljanjem velike nužde. Vježbanje potiče metabolizam i probavni sustav na rad i tako olakšava simptome zatvora.

 

5. Pretjerivati s laksativima

 

Na prvi pogled laksativi će se učiniti kao idealno rješenje za taj problem, ali neki od njih mogu izazvati više štete nego koristi. Vaše tijelo, tj. probavni sustav može se naviknuti na stimulaciju laksativima ako ih koristite često i dugo.