Home Društvo DUGOROČNA PROGNOZA: Temperature bi kod nas mogle porasti za 5 stupnjeva Celzija,...

DUGOROČNA PROGNOZA: Temperature bi kod nas mogle porasti za 5 stupnjeva Celzija, neće biti dosta pitke vode, stradat će poljoprivreda i nestajati šume

SHARE

Do kraja stoljeća porast temperature na ovim prostorima mogao bi premašiti pet stupnjeva Celzija, što bi moglo imati vrlo teške posljedice na zdravlje ljudi, sigurnost i kvalitetu života, zaključak je studije o klimatskim promjenama na području zapadnog Balkana koju je objavilo Vijeće za regionalnu suradnju (RCC).

U vrlo bliskoj budućnosti očekuje se da će prosječne temperature narasti za 1,2 stupnja Celzija, a porast će tijekom godina biti konstantan.

Podaci su alarmantni, prognoze za budućnost dosta crne, a u studiji se navode i područja koja će biti najteže pogođena klimatskim promjenama.

Profimedia

Profimedia

Na prvom mjestu je poljoprivreda, a očekuje se smanjenje kvalitete hrane, erozije i propadanje zemljišta i slično.

Slijedi šumarstvo, gdje postoji veliki rizik od propadanja šuma na velikim područjima i nestanak postojećih vrsta drveća i bilja.

Na udaru će, naravno, biti i vodni resursi, pa nas čeka i oskudica pitke vode.

Što se zdravlje ljudi tiče, očekuje se da će biti sve više toplinskih udara i prodora novih zaraznih bolesti.

Paklena ljeta koja traju predugo

U studiji se navodi kako se na području zapadnog Balkana očekuje “napredovanje suptropske klime na sjever, pri čemu će priobalna i južna područja biti veoma vruća i suha u ljetnom periodu, čije će se trajanje produžiti za jedan do dva mjeseca, što se može dogoditi u skoroj budućnosti, a svakako do kraja stoljeća“.

Nikša Duper / Cropix

Nikša Duper / Cropix

Vijeće za regionalnu suradnju objavilo je i istraživanje javnog mnijenja prema kojem čak 73 posto ljudi u regiji smatra da su klimatske promjene problem.

Na intenzitet klimatskih promjena mogao bi utjecati globalni trud u smanjenju emisije štetnih plinova i efekta staklenika, stoga je iznimno važno da države poštuju Pariški sporazum o klimi i što više koriste obnovljive izvore energije.

Izvor: 100posto.hr