Home Kultura FOTO Pogledajte nove 3D modele koji oživljavaju nekadašnji sjaj antičke Narone

FOTO Pogledajte nove 3D modele koji oživljavaju nekadašnji sjaj antičke Narone

SHARE

Stipan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena već godinama pokušavaju u svojim 3D modelima oživjeti antičku Naronu u njezinu nekadašnjem sjaju. Svaki njihov novi model probudi u nama maštu i udivljenje koje nam je teško predočiti kada gledamo u današnji Vid ili trščak ispod njega.

Ovih dana su objavili nove fotografije svojih 3D modela koji su stvarani mukotrpnim istraživačkim radom tijekom protekle godine i dio su buduće velike trodimenzionalne rekonstrukcije antičke Narone.

– Napravljena je kompletno prva terasa i obala, a moguće su još neke manje korekcije kada model bude kompletno gotov, objašnjava nam Stipan Ujdur.

Ono što autorima usporava rad je potraga za autentičnom dokumentacijom o Naroni koja je vrlo rijetka. Zbog nastojanja da modeli budu što izvorniji, jedan od njih radi na 3D modelu, a istovremeno drugi traga za autentičnom dokumentacijom.

Ovo će biti teško ispoštovati zbog nedostatka pisanih i materijalnih tragova o Naroni. Stoga se koristimo Vitruvijevim knjigama o rimskoj arhitekturi, njegovim najpoznatijim djelom “10 knjiga o arhitekturi”. Svi 3D modeli su u svojim grupama pa ih je moguće svakoga pojedinačno po potrebi ponovo geolocirati ili uređivati ovisno o pronađenim argumentima, kaže nam Stipan Ujdur.

Do kraja godine trebao bi biti gotov kompletan 3D model antičke Narone.

Možda nećemo uspjeti u ovoj godini završiti animaciju, ali će modeliranje ići brže jer sada imamo nova računala koja su nekoliko puta brža pa nam je mnogo lakše i brže raditi, kaže Stipan Ujdur.

Uz autore 3D modela i renderiranja Stipan Ujdur i Ivan Popić u projekt je uključen i stručni suradnik za novi program renderiranja Martin van der Meijde iz nizozemskog Arnhema.

izvor: LIKEmetkovic.hr

Pogledajte nove 3D modele antičke Narone…