Home Društvo Nakon natpisa kako u Domu zdravlja u Širokom Brijegu nema zmijskog protuotrova...

Nakon natpisa kako u Domu zdravlja u Širokom Brijegu nema zmijskog protuotrova reagiralo Zdravstveno vijeće: Zmijski protuotrov dobiva se u SKB Mostar, a ne u Domu zdravlja

SHARE

Povodom medijskih članaka na portalu SirokiBrijeg.info kako Dom zdravlja u Širokom Brijegu nema seruma protiv zmijskog otrova, moramo javnost obavijestiti o općeprihvaćenom postupku u slučaju ugriza zmije otrovnice.

Naime, u načelu se hospitalizira svaki slučaj ugriza zmije, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna. Danas je općeprihvaćeni stav da se ranica (ugriza) ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza!

Antidot za zmijski ugriz (antiviperinum) potječe iz konjskog seruma, a sadrži protutijela koja je konj proizveo nakon što mu je ubrizgan zmijski otrov. Antiviperinum se daje isključivo u bolničkim uvjetima intravenski, i to samo kada je strogo indiciran, budući da sam antiserum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije.

U JZU Dom zdravlja Široki Brijeg, prema informacijama koje imamo, antiviperinum, tj. protuotrov nije primijenjen niti u jednom slučaju ugriza zmije otrovnice u posljednjih 20 godina, jer bi se za njegovo korištenje moralo konsultirati s doktorom medicine – specijalistom infektologom, a što se čini tek u SKB Mostar, stoji u priopćenju koje potpisuje Predsjednik Zdravstvenog vijeća grada Širokog Brijega
Josip Zelenika.