Home Tech SPEKTAKULARNO OTKRIĆE: Znanstvenici NASA-inim teleskopom otkrili 2 nova solarna sustava, svaki prepun...

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE: Znanstvenici NASA-inim teleskopom otkrili 2 nova solarna sustava, svaki prepun vlastitih svjetova

SHARE

Dva nova solarna sustava, svaki prepun vlastitih svjetova, otkrivena su relativno blizu jedan drugom, prenosi Independent.

Jedan od njh udaljen je samo 160 svjetlosnih godina od Zemlje i uključuje tri planeta koji su veličinom nevjerojatno slični našem. Jedan je veličine doslovno identične Zemlji, a druga dva samo su malo veća.

Preblizu suncu

Iako se radi o najvjerojatnije nenastanjivim planetima, jer se nalaze jako blizu svojem suncu te je temperatura na njima jako visoka, ipak je ovo još jedno otkriće stjenovitih planeta koji su izgleda česti širom galaktike, što je znak da bi se mogli naći i oni u nastanjivom zonama.

Drugi sustav ima dva znatno veća planeta. Ti svjetovi, koji kao i u slučaju prvog sustava orbitiraju oko crvenog patuljka, poznati su kao superzemlje.

Crveni patuljci stare su i relativno malene zvijezde te su ova dva sunca znatno manje topla od našega. Ali novootkriveni svjetovi toliko su im blizu, da je temperatura na njima ipak vjerojatno prevruća za život.

Svemirski teleskop proučava atmosfere

Ove je planete otkrila misija K2 NASA-inog satelita Kepler, koji pazi na kratka opadanja sjaja zvijezda koji se dogode kada planet prijeđe ispred svoga sunca. Astronomi zatim proučavaju to opadanje sjaja kako bi pokušali otkriti o kakvom se planetu radi.

Znanstvenici se sada nadaju kako će moći koristiti daljnja promatranja pomoću novog svemirskog teleskopa James Webb kako bi mogli bolje razumijeti atmosfere planeta. Pomoću teleskopa bi proučili i fizička svojstva novih svijetova, piše Net.hr