Home Gospodarstvo Spor VW-a i Preventa se bliži kraju, ali s ozbiljnim posljedicama za...

Spor VW-a i Preventa se bliži kraju, ali s ozbiljnim posljedicama za bh. grupaciju?

SHARE
Spor između Volkswagena i Preventa se približava kraju. Prema “Handelsblattu”, VW i dobavljač Neue Halberg Guss (NHG), koji pripada Prevent grupaciji, uskoro će postići sporazum.
Sporazum će, kako tvrdi njemački list, imati ozbiljne posljedice za dobavljača. Pozivajući se na neimenovane izvore, “Handelsblatt” navodi da će NHG isporučivati “znatno manje” dijelova VW-u. Govori se o padu od 50 posto. Iako bi VW trebao platiti veću cijenu za dvije do tri godine, NHG bi morao dugoročno smanjiti troškove, prenosi  Indikator.ba.

Prema navodima sindikata IG Metall, NHG zapošljava oko 2.150 ljudi u postrojenjima u Saarbrückenu i Leipzigu. Ukoliko bi VW izostao kao najvažniji kupac ili se uvjeti znatno pogoršaju, ti će poslovi biti u opasnosti. IG Metall strahuje da bi Prevent mogao pokrenuti strategiju sličnu prije nekoliko godina, sa podružnicama ES Automobil Guss i Car Trim.

Prema navodima iz IG Metall-a, VW ima oko 70 posto narudžbi od NHG-a – i sličan scenario iz 2016. godine mogao bi imati kobne posljedice za više od 2.000 zaposlenika.

“Bez VW-a naša će budućnost izgledati potpuno crna”, kazao je Bernd Geier, predsjednik radničkog vijeća u Saarbrückenu.

Istovremeno, list Fokus je izvijestio da Preventov Neue Halberg Guss (NHG) planira zatvoriti lokaciju u Leipzigu do kraja 2019. godine.

Tvrtka namjerava pregovarati o socijalnom planu s radničkim vijećima za oko 800 zaposlenika, rekao je voditelj pogona Thomas Pregel.

Pogon u Saarbrückenu s trenutno oko 1300 zaposlenika nastavit će da radi.