Home Gospodarstvo FOTO+AUDIO: Nose li kinezi dobre vijesti za smiljare? Kineski gospodarstvenici u posjetu...

FOTO+AUDIO: Nose li kinezi dobre vijesti za smiljare? Kineski gospodarstvenici u posjetu Ljubuškom

SHARE

Izaslanstvo Kineske asocijacije za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima jučer je posjetilo Ljubuški kako bi doznalo više o uzgoju smilja i razmotrilo mogućnost suradnje s hercegovačkim tvrtkama u proizvodima na bazi smilja.

Uz brojne kineske gospodarstvenike, u izaslanstvu su se nalazili gospođa Liu Fang, treći sekretar u Veleposlanstvu Narodne republike Kine u BiH te gospodin Xie Yu, ekonomski i komercijalni savjetnik u kineskom veleposlanstvu.

Kinesko izaslanstvo obišlo je ljubuške tvrtke Roing, Malo sunce, Frost te tvrtku Ekobiogen iz Gruda, a upriličen je i radni ručak s načelnikom Općine Ljubuški Nevenkom Barbarićem, ministrom financija ZHŽ-a Tonijem Kraljevićem i predsjednikom Općinskog vijeća Ljubuški Tihomirom Kvesićem.

Posjet kineskog izaslanstva održan je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Mirko Bošković, tajnik Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova Vanjskotrgovinske komore BiH rekao je kako je iznimno ponosan što su uspjeli organizirati i realizirati ovaj posjet.

“Mi smo prije par mjeseci stupili u kontakt sa Grupacijom proizvođača ulja i začinskog bilja NR Kine, koja djeluje u sklopu Gospodarske komore Kine. Došlo je najprije do posjete naših tvrtki Kini, koja je realizirana prije 15-tak dana i tamo su definirani detalji ove uzvratne posjete. Koliko sam uspio vidjeti, oni su zaista fascinirani ponudom eteričnih ulja u Hercegovini. U Kini se konzumira vrlo malo proizvoda od eteričnog ulja smilja”, rekao je Bošković koji se nada kako bi se to moglo promijeniti i kako bi u tome mogao pomoći ovaj posjet.

I načelnik općine Ljubuški je izrazio nadu kako će se dio hercegovačkog ulja izvesti u Kinu.

“Samo u Ljubuškom imamo zasađeno nekih 12 milijuna sadnica smilja, vjerujem da će se kroz ovu posjetu i kasnije dogovore bar dio toga plasirati prema kineskom tržištu”, rekao je Barbarić, koji je jučer iskoristio priliku kako bi goste iz Kine upoznao i sa drugim mogućnostima suradnje koje Ljubuški nudi, prvenstveno u oblasti turizma.

Poslušajte dojmove vlasnika tvrtke Roing Nikole Rozića i Stipe Jukića

Poslušajte što je za Radio Ljubuški rekao Mirko Bošković iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Poslušajte i izjavu načelnika Općine Ljubuški Nevenka Barbarića