Home Tech Kako pretvoriti Android telefon u sigurnosnu kameru

Kako pretvoriti Android telefon u sigurnosnu kameru

SHARE

Ukoliko imate jedan ili više starih telefona koji vam stoje u kući, evo načina da ih pretvorite u sigurnosne kamere u koje se možete ulogovati odakle želite.

Umjesto da pustite da vam stari telefon sakuplja prašinu u laticama ili da ga prodate za sitne novce, možete ga dobro iskoristiti. Možete ga iskoristiti kao bejbi monitor, namjensku video kameru ili improvizovani Google Home zvučnik (ukoliko se radi o Android telefonu). Jedan od najkorisnijih načina da date novu svrhu svom starom telefonu jeste da ga pretvorite u bežičnu sigurnosnu kameru.

Sve dok se Vaš telefom još uvijek može upaliti i prednja kamera je u funkciji, spremni ste. Postavljanje svega je lagano i besplatno.

 

Korak 1: Instaliranje aplikacije za sigurnosnu kameru na Vaš stari/e telefon(e)

Kako biste počeli, morate odabrati aplikaciju za sigurnosnu kameru za vaš telefon. Većina aplikacija koristi iste karakteristike, kao što su streamovanje, snimanje i pohranjivanje snimka lokalno ili na daljinu, i detektor pokreta i alarm. Nakon što sve postavite, moći ćete promatrati prostor u kojem živite i kontrolisati svoju sigurnosnu kameru od bilo kuda, sa svog telefona.

Jedna od najboljih aplikacija za sigurnosnu kameru koju biste instalirali na Vaš telefon je “Alfred”. Nije bitno da li je Vaš mobitel podržava Android ili je iPhone, s obzirom da je aplikacija napravljena za sve platforme. Isto važi i za Vaš novi telefon.

“Alfred” je besplatna aplikacija i pruža Vam daljinski pogled na ono što Vaša kamera prikazuje uživo, detektor pokreta sa alarmima, besplatno pohranjivanje na cloud, dvosmjerno audio napajanje  i korištenje prednje i zadnje kamere. Ukoliko biste željeli dodatne karakteristike, gledanje i snimanje u visokoj rezoluciji kao što su zumiranje, uklanjanje reklama i cloud pohranjivanje na 30 dana, onda možete nadograditi aplikaciju, s tim da biste to morali platiti.

Kako biste počeli:

  • Skinite aplikaciju “Alfred” (Android, iOS) na oba mobitela, stari i novi ili na tablete koje želite koristiti.
  • Na novom telefonu, prelistajte uvodni dio i pritisnite Start. Odaberite Viewer (Posmatrač) i pritisnite Next (Dalje).
  • Kada dođete na stranicu za prijavljivanje ( sign-in ), prijavite se preko Google-a (Sign-in with Google), neophodan je Google račun preko kojeg ćete se prijaviti.
  • Na starom telefonu ponovite iste korake, ali umjesto da odaberete Viewer (Posmatrač), odaberite Camera (Kamera). Budite prijavljeni preko istog Google računa.

Kada su oba telefona prijavljena na aplikaciju “Alfred”, gotovi ste sa postavkama. “Alfred” je pojednostavio opcije kamere, tako da uključuje samo nekoliko postavki. Na iOS-u, možete samo aktivirati detektor pokreta, izabrati između prednje i zadnje kamere, i aktivirati ili deaktivirati zvuk. Ako koristite Android uređaj, imate iste opcije, kao i mogućnost da aktivirate konstantni fokus, ponovo pokretanje aplikacije u slučaju gašenja, postavljanje rezolucije i aktiviranje šifre za zaključavanje.

Sa Vašeg novog telefona možete promijeniti još nekoliko postavki, kao što su paljenje ili gašenje notifikacija, postavljanje imena kamere ili korisnika, dodavanje drugih ljudi u Trust Circle (što bi značilo dozvoljavanje pristupa drugim ljudima), uklanjanje kamere, provjeravanje koliko puta je došlo do diskonekcije kamere, postavljanje osjetljivosti detektora pokreta i omogućavanje filtera na kamerama.

Uzmite u obzir da “Alfred” nije jedina opcija. Ukoliko posjedujete iOS, “Manything” je pristojan izbor sa prihvatljivim karakteristikama. “IP Webcam” je jedna od popularnijih aplikacija za Android.

Korak 2: Izaberite mjesto na kojem ćete postaviti kameru

Nakon što ste sve postavili na željene opcije, ostaje da pronađete mjesto i postavite kameru. Možda ćete željeti da bude fokusirana na glavni ulaz Vašeg doma, dvorište, mjesto gdje ostavljate Vaše vrijednosti ili mjesto za koje mislite da je “laka meta”. Također možete postaviti IP kameru kao bejbi monitor.

Ukoliko imate nekoliko mobitela, možete postaviti nekoliko kamera za veću/snažniju video pokrivenost.

Korak 3: Namještanje i punjenje Vaše nove sigurnosne kamere/a

Kako biste namjestili i pozicionirali kameru, mali tripod za smart telefon ili bilo šta što može držati Vaš telefon u željenoj poziciji na neprimjetnom mjestu, može pomoći. Ukoliko biste željeli proširiti polje vidika, možete razmisliti o kupovini objektiva za širi ugao snimanja za Vaš telefon, a koji se mogu kupiti online za 5 do 20 dolara.

Streamovanje (Prikazivanje) live videa uzima puno struje s obzirom da će telefon biti uključen 24 sata na dnevnoj bazi. Kako biste spriječili gašenje, najbolje bi bilo da pozicionirate telefon blizu utičnice.