Home Crna kronika Vrgorac: Zvezdaš Pranki odbio dati odobrenje za korištenje dvorane u svezi filma...

Vrgorac: Zvezdaš Pranki odbio dati odobrenje za korištenje dvorane u svezi filma Huda Jama

SHARE

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić (MOST) odbio je dati odobrenje slovenskom istraživaču i pisci Romanu Leljaku da u vrgoračkoj kino dvorani prikaže film „Huda jama – strogo čuvana tajna“.

Huda jama – strogo čuvana tajna je dokumentarni film iz 2017. godine scenarista i redatelja Romana Leljaka, slovenskoga publicista i istražitelja jugokomunističkih zločina.

Govori o jugokomunističkom zločinu nad Hrvatima, Slovencima i Austrijancima u starom rudniku Hudoj jami. Mjesto ovog velikog zločina je i simbolično jer su žrtve bile zakopane iza sedam pregrada, po svemu sudeći da bi počinitelji zločina otežali da bi itko mogao do žrtava doći. Bivši režim svoje je zločine prikrivao terorom i pola stoljeća održavao zavjeru šutnje, naivno misleći da će smrću žrtava utišati i one koji bi mogli sačuvati uspomenu na žrtve.

Film je napravljen s amaterskim proračunom, manje od 10.000 eura, ali uz veliki entuzijazam, jer je bilo bitno prenijeti istinu. U filmu se vide osobe počinitelji zločina u Hudoj jami. U rudniku Hudoj jami ubili su 2000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Austrijanaca.

Žrtve su pokopane su u Mariboru, pri čemu nije napravljena forenzička analiza. Ovaj je rudnik jedan od 600 stratišta diljem Slovenije. Huda jama i nije najveće mjesto ubojstva u rudniku. Po broju ubijenih nadilazi ju rudnik Pečovnik kod sela Pečovnika kraj Celja, u kojem je u svibnju 1945. godine ubijeno 12 000 ljudi, svi Hrvati. Žrtve iz Pečovnika nisu ekshumirane.