Home Politika ITALIJI DOSTA: Sve migrante proslijediti će Španjolskoj

ITALIJI DOSTA: Sve migrante proslijediti će Španjolskoj

SHARE
epa06798043 Spanish Sea Rescue ship with 51 migrants on board arrives in the port of Almeria, southern Spain, late 09 June 2018 (issued 10 June 2018). Migrants were rescued in Alboran Sea, off sourthern Spanish coast. Their boat was the sixth intercepted on 09 June, according to official sources. EPA/CARLOS BARBA

Italija namjerava migrante s prekrcanog humanitarnog broda Aquarius prebaciti u utorak na druge brodove kako bi otplovili prema Španjolskoj, usprkos poziva humanitarnih udruga da ih se smjesta iskrca na talijansku obalu, javlja Reuters.

Oko 629 migranata, uključujući 11 djece i sedam trudnica, od nedjelje pluta na brodu u središnjem Mediteranu nakon što su i Malta i Italija odbile prihvatiti brod u svojim lukama.

Liječnici bez granica (MSF), koji upravljaju Aquariusom i drugim brodom SOS Mediteranne, upozoravaju da bi to značilo četiri dodatna dana plovidbe do Valencije.

“MSF smatra da je sigurnost ljudi ispred politike. Bolja bi opcija bila da ih se smjesta iskrca u najbližu luku nakon čega bi ih se moglo prebaciti u Španjolsku ili neku drugu sigurnu zemlju na skrb i daljnu pravnu obradu”, priopćili su Liječnici bez granica.

Novooformljena talijanska vlada, međutim, ne popušta, usprkos upozorenjima da se na moru najavljuje i oluja. Ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ne dopušta da strane nevladine udruge (NGO) diktiraju uvjete te također želi primorati ostale članice EU-a da preuzimaju migrante sa Sredozemlja. Hina