Home Vijesti HERCEGOVCI SPREMITE SE: Dugoročna vremenska prognoza za ove prostore najavljuje pravi užas:...

HERCEGOVCI SPREMITE SE: Dugoročna vremenska prognoza za ove prostore najavljuje pravi užas: kuhat ćemo se u suptropskoj vrućini i patiti od nestašice vode, a zaredat će nove zarazne bolesti

SHARE

Temperature na ovim prostorima porast će do kraja stoljeća možda čak za pet Celzijevih stupnjeva, što bi moglo imati vrlo teške posljedice na zdravlje ljudi, te na sigurnost i kvalitetu života, zaključak je studije o klimatskim promjenama na području zapadnog Balkana koju je objavilo Vijeće za regionalnu suradnju (RCC).

Očekuje se da će u vrlo bliskoj budućnosti prosječne temperature narasti za 1,2 stupnja Celzijeva, a porast će tijekom godina biti konstantan.

Podaci su alarmantni, prognoze za budućnost dosta crne, a u studiji se navode i područja koja će biti najteže pogođena klimatskim promjenama.

Na prvom je mjestu poljoprivreda, gdje se očekuje smanjenje kvalitete hrane, erozije, propadanje zemljišta i slično. Potom slijedi šumarstvo, gdje postoji veliki rizik od propadanja šuma na velikim područjima i nestanak postojećih vrsta drveća i biljaka.
Na udaru će, naravno, biti i vodeni resursi, pa se može očekivati i oskudica pitke vode.


Što se tiče zdravlje ljudi, očekuje se da će biti sve više toplinskih udara i prodora novih zaraznih bolesti. U studiji se na području zapadnog Balkana prognozira i napredovanje suptropske klime na sjever, pri čemu će priobalna i južna područja biti veoma vruća i suha u ljetnom razdoblju, koje će se produžiti za jedan do dva mjeseca, što se može dogoditi u skoroj budućnosti, a svakako do kraja stoljeća.

Vijeće za regionalnu suradnju objavilo je i istraživanje javnog mnijenja prema kojemu čak 73 posto ljudi u regiji smatra da su klimatske promjene problem.

Međutim, na intenzitet klimatskih promjena mogao bi utjecati globalni trud u smanjenju emisije štetnih plinova i efekta staklenika, stoga je iznimno važno da države poštuju Pariški sporazum o klimi i da što više koriste obnovljive izvore energije, sugerira se u izvještaju, kojeg prenosi Slobodna Dalmacija