Home Društvo Odbijen zahtjev za klanjanje bajram-namaza iza HNK u Mostaru

Odbijen zahtjev za klanjanje bajram-namaza iza HNK u Mostaru

SHARE

Mostarskom Medžlisu Islamske zajednice u BiH odbijen je zahtjev za klanjanje bajram-namaza iza bivše Robne kuće Hit, na parkingu iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Naime, Ramiz Jelovac, predsjednik mostarskog Medžlisa, obavijestio je Policijsku upravu Mostar da će se u petak, 15. listopada ”na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit klanjati Bajram namaz”, objavio je Hrvatski Medijski Servis.

Jelovac je u dopisu naveo kako se očekuje veliki broj vjernika te je zatražio od mostarske policije ”poduzimanje odgovarajućih mjera iz nadležnosti PU Mostar”.

U odgovoru kojeg je Medžlisu Islamske zajednice dostavio zapovjednik Policijske stanice Mostar viši inspektor Suad Mutapčić, Jelovca se obavještava da postupe sukladno zakonu o javnom okupljanju uvažavajući Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara od 3.3.2014. Naime, tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru.

Kako piše Prvi.tv, Jelovčev zahtjev ne bi bio sporan da “Lakišića harem”, zapravo ne postoji. Radi se o parkingu iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, koje se nalazi u blizini Španjolskog trga u središtu Mostara.

Zemljište Lakišića harema od Islamske zajednice prije 120 godina kupila je Austrougarska kako bi na tom prostoru bio izgrađen željeznički kolodvor i drugi objekti.

Bolje upućeni u cijeli slučaj upozoravaju kako Islamska zajednica Mostara dopisom i okupljanjem vjernika koji bi klanjali Bajram namaz žele legitimirati prostor na kojem se nalazi HNK Mostar kao Lakišića harem, kako bi na taj način spriječili nastavak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, na sličan način na koji je svojevremeno Liska park u Mostaru pretvoren u Liska harem, odbijajući da se iz tog parka posmrtni ostatci građana Mostara, muslimanske vjeroispovijesti poginulih u granatiranju grada od strane JNA, izmjeste u groblja odnosno u hareme, kao što je to bio slučaj s građanima katoličke i pravoslavne vjere.

Podsjetimo tada je velika kolona građana iz istočnog Mostara krenula prema Liska parku pod izlikom obavljanja vjerskog obreda, bez dopuštenja policije. Tada je došlo do nereda, te intervencije policije u kojem je nekoliko osoba ranjeno, piše HMS.