Home Gospodarstvo UN-ovi dužnosnici jučer u Sarajevu okupili gospodarstvenike i pokušavali ih uvjeriti kako...

UN-ovi dužnosnici jučer u Sarajevu okupili gospodarstvenike i pokušavali ih uvjeriti kako je skorjenjivanje siromaštva dobro i za njih

SHARE

Globalni ciljevi UN-a, kao što su iskorjenjivanje siromaštva, zaštita životne sredine te osiguranje mira i prosperiteta, predstavljeni su predstavnicima bh. privatnih kompanija na konferenciji koju je u utorak u Sarajevu organizirao UNDP.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu izjavila je da ti ciljevi nisu dobri samo za narod i životnu sredinu nego i za biznis, jer su mnoge privatne kompanije širom svijeta unijele principe tih ciljeva u svoje poslovanje i danas posluju bolje od svojih konkurenata.

Namjera nam je da ovom konferencijom stvorimo platformu koja će omogućiti privatnom sektoru da zajedno s vlastima i svim ostalim akterima radi na ostvarivanju ciljeva održivoga razvoja, rekla je Sinanoglu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istaknuo je da je Bosna i Hercegovina dio spomenutog UN-ova plana održivoga razvoja te da je počela s implementacijom mnogih ciljeva koje on predviđa. Naveo je da je suština implementacije tih ciljeva odgovorno ponašanje vlasti na svim razinama, ali i pametno upravljanje resursima kojima BiH raspolaže.

Generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Johannes Oljelund naglasio je da je njegova zemlja vrlo angažirana na pružanju podrške aktivnostima oko UN-ovaplana održivoga razvoja. Dodao je da taj plan predstavlja glas razuma koji odiše optimizmom i utire put za održivi razvoj u današnjem vremenu punom izazova.

Na konferenciji je istaknuto da su prije tri godine 193 zemlje potpisale obavezujući sporazum “UN plan za održivi razvoj do 2030.” za iskorjenjivanje siromaštva, zaštitu životne sredine, te osiguranje mira i prosperiteta za sve.

Konferencija je organizirana u okviru projekta “Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnoga sektora” koji financira Ambasada Švedske u BiH, a provodi ga tim UN-a u BiH, prenosi Jabuka.tv