Home Gospodarstvo Hrvatski radnici u Njemačkoj u strahu: “Ne znam kako ćemo podnijeti ovakav...

Hrvatski radnici u Njemačkoj u strahu: “Ne znam kako ćemo podnijeti ovakav udarac”

SHARE

Jedna obnovljena inicijativa za smanjenje socijalnih prava u Njemačkoj izazvala je uznemirenost među hrvatskim radnicima, ali zasad i dalje prevladava uvjerenje da takva restriktivna mjera ponovno – neće proći.

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca njemački europski zastupnik Sven Schulze (CDU) ponovno je aktualizirao od ranije poznati zahtjev određenih političkih struja da se njemački dječji doplatak za strane radnike sravni s istoznačnim primanjima u njihovim matičnim zemljama.

“Teško je objasniti što bi mojoj obitelji značilo da nam Njemačka ukine državni doplatak za djecu jer ni sam ne znam kako bismo podnijeli takav udarac”, objašnjava Dalibor iz Nove Gradiške za Deutsche Welle, građevinac koji nešto više od godinu dana radi za jednu firmu u Oberhausenu, a kod kuće je radio na održavanju cesta.

On i njegova supruga imaju troje djece za koje primaju redom: 195 plus 200 plus 205 eura mjesečno.

“Moji su sada svi ovdje”, nastavlja Dalibor, “ali ispočetka su bili u Hrvatskoj. Ne bismo voljeli da o tome ovisi iznos doplatka. No isto tako ne bismo željeli ni da se preko naših leđa prebije posljedica toga što neki ljudi krivotvore razne podatke da bi se domogli takve državne pomoći. Poznato mi je da neki doslovno izmišljaju svašta o sebi, čak i krivotvore da imaju djecu, no to bi ipak bilo moguće primjereno službeno regulirati. A sve više naših dolazi, evo i meni su se u međuvremenu pridružila oba brata s obiteljima, a sad i kum ide po svoju djecu. Ma, ne znam tko će uopće ostati dolje.”

Hrvatski eurozastupnik Jozo Radoš (HNS) ne slaže se s kolegom Svenom Schulzeom.

“Budući da su svi strani radnici iz ostalih država članica EU u Njemačkoj u istoj mjeri kao i domaći radnici obveznici njemačkog poreznog zakona, imaju pravo i na jednak pristup socijalnim fondovima. Štoviše, smatram da EU treba imati jedinstveno zajedničko tržište rada i jednaka prava svih radnika u svim državama članicama”, kaže Radoš, piše Index.hr