Home Društvo VESELIN GATALO: Kako s migrantima

VESELIN GATALO: Kako s migrantima

SHARE

U Srbiji je migrant osvanuo na vratima nesretne starije žene. Ova je, vidjevši ga onako crnog i prljavog, pomislila da je želi opljačkati. Podigla se prava uzbuna u selu. I policija je imala posla. Žena, naravno, nije govorila strane jezike i nije razumjela da čovjek želi samo da mu da malo vode. Da jeste, sve bi bilo dobro. Žena je dobra, poznajem je, dala bi mu da jede i još nešto da presvuče, da ne hoda onako umazan po tuđem svijetu. Kako god, uslijed nerazumijevanja, ispalo je zlo i naopako, dospjelo čak u novine. Zato nije zgoreg znati kako s migrantima ako vam osvanu pred vratima ili, ne daj Bože, stignu prije vas do kuhinje ili špajza…

Kad vidite migranta, dajte mu da jede i pije, bio ramazan ili ne, bio musliman ili ne. Onda mu dajte i nešto da obuje ili obuče, nađe se uvijek u kući nešto da se dadne nevoljniku. Onda sjednite s njim u kola i odvezite ga do hrvatske ili slovenske granice, do Mađarske – ako se može. Hrvatska, Mađarska i Slovenija su članice NATO saveza, formacije koja im je uništila živote i razrušila gradove, dovela islamiste tamo gdje su oni živjeli i radili, pa je red i da se pobrinu za one koje su unesrećili. Ako dobro poznajete granicu, pokažite čovjeku i njegovima kuda lako i sigurno mogu prijeći. Pozovite kakvog rođaka ili prijatelja „s one strane“, da čeljade dočeka i pomogne mu otići dalje, prema jačim i krivljim članicama NATO-a. Granice su nam sprdačina, ja sam hrvatsku prešao više puta, poljem i brdom, pa kako ne bi mrčavi migrant s godinama iskustva u provlačenju i bježanju.

Ako niste blizu granice, saznajte gdje stanuju ministri koji ispraćaju bh. ili srbijansku vojsku u pohode na Afganistan, Irak i ostale uništene emigrantske postojbine. Saznajte gdje su im vile i vikendice i odvedite ih tamo. Pokazuju puno sreće i zadovoljstva odlaskom naših mladih u američke ratove, pa su dobrim dijelom i zaslužniji od nas za propast i siromaštvo sadašnjih migranata. Ministru sigurnosti dovedite stotinjak, on ih i ne vidi, neće ni primijetiti da su mu u kući.

Mogu ih poslagati u gostinjske sobe, hodnike, kuće na moru, bungalove, mislim da bi bilo mjesta za sve. Ovako ti migranti ni krivi ni dužni prepadaju pošten svijet kojem nikad ne bi palo na um poslati nekoga u američki rat.

A zakon? Nije po zakonu pomoći migrantu da prijeđe granicu? Hm, pa ilegalno prelaženje granice je nezakonito, samo ime „ilegalno“ kaže da nije legalno. Šverc ljudima je kazneno djelo, zar ne? Za to vas mogu optužiti ako vas uhvate kako švercate musavu i mrčavu djecu preko granice. Imaju pravo i pucati. Već jesu.
Kako god, možda im se pridružimo na putu za Zapad, mahom ilegalno. Imamo plišanu revoluciju, čak i automobilsku. I oni su imali svoju, progutali mamac, udicu i olovo. I, evo ih sad gdje jesu. Osim toga, nekad je i švercanje živih Židova iz Njemačke bilo kazneno djelo. Mogli su izaći kao sapuni ili kao pepeo. Baš kao i oni koje bi uhvatili da im pomažu prijeći granicu. Mali je vremenski korak od kriminalca do pravednika.

Veselin Gatalo