Home Vijesti Kurzov plan: Ilegalni migranti će umjesto u Zapadnoj Europi završiti na Zapadnom...

Kurzov plan: Ilegalni migranti će umjesto u Zapadnoj Europi završiti na Zapadnom Balkanu? U tajnosti se pregovara s nekoliko zemalja, među potencijalnim kandidatima i BiH

SHARE

Austrijski kancelar Sebastian Kurz potvrdio je za ORF ono o čemu se neko vrijeme priča: Austrija, uz još nekoliko zemalja Europske unije, planira osnivanje centara za prihvat imigranata izvan Unije. Migrantima bi u tim centrima bila pružena zaštita, ali ne i šansa za bolji život, rekao je Sebastian Kurz.

Imigrante odgurnuti od EU

Kurzova vlada želi Austriju učiniti što manje privlačnom za azilante, ali i znatno ubrzati protjerivanje onih kojima je azil odbijen. No vratiti ih u zemlje iz kojih su došli je komplicirano zbog nepostojanja sporazuma o readmisiji s brojnim zemljama, kao i toga što se za velik broj imigranata ne zna odakle su zapravo došli jer nemaju nikakvih dokumenata. Kao rješenje se nameće da ih se pošalje u zemlje tzv. “Zapadnog Balkana”.

Na uput na javnoj televiziji ORF o postojanju takvog projekta, on je rekao da su u tijeku napori da se izvan same EU formiraju tzv. “centri za zaštitu” u kojima bi bile smještene izbjeglice, ali gdje im ne bi bio ponuđen “bolji život u središnjoj Europi”.

“To je projekt na kojem radimo s malim brojem država, vrlo povjerljivo, kako bismo povećali izglede za njegov uspjeh”, rekao je Kurz za ORF.

Albanija kao vjerojatni kandidat

Kurz nije precizirao kome bi bili namijenjeni ti centri, ali njegov danski kolega Lars Lokke Rasmussen  dao je prošlog tjedna naslutiti kako Danska razgovara s nekim zemljama, “uključujući i Austriju”, o otvaranju “zajedničkih centara” namijenjenih migrantima koji “nemaju uvjete za azil u EU ili kojima su odbijeni zahtjevi za azil.”

Na pitanje koje će to zemlje biti i hoće li to možda biti Albanija Kurz je samo rekao “vidjet ćemo”.

No nije teško pogoditi da će zemlje koje će morati prihvatiti izbjeglice koje EU ne želi, uključujući one kojima je azil odbijen, biti prvenstveno Albanija, Srbija, Crna Gora, BIH, Makedonija i Turska, zemlje na migrantskoj ruti koje nisu članice EU.

Pomoćnik komesara Srbije za izbjeglice Ivan Gerginov prokomentirao je za B92 Kurzov tajni plan, rekavši: “U svakom slučaju, nije rješenje da svi oni kojima Europa ne želi dati azil budu koncentrirani bilo gdje, a naročito ne kod nas. Da budemo pošteni pročitali smo i da se govori o Albaniji kao odredištu, a ne o Srbiji, ali u svakom slučaju će netko od naših dužnosnika prisustvovati nekim dogovorima gdje će se to amenovati”.

“Rješavanje bilo kojeg migrantskog problema ili kontrola migracije na Balkanu ne može biti učinkovito bez Srbije uključene na neki način. Naravno mi još ne znamo koje su zemlje u pitanju, kažem iako bi bila neka druga zemlja, rješavanje mora biti sveobuhvatno u tom smislu, mnoge zemlje Balkana će biti kontaktirane“, rekao je Radiš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Izvor: narod.hr/ORF