Home Zanimljivosti Pčele dresirane za otkrivanje eksploziva pronašle mine u Hrvatskoj, problem je što...

Pčele dresirane za otkrivanje eksploziva pronašle mine u Hrvatskoj, problem je što nakon tri dana postanu posve nezainteresirane za svoj posao

SHARE

Dresirane “pčele njušilice” prvi put su uspješno iskorištene u pronalaženju mina u Hrvatskoj, piše Daily Mail.

Pčele su dovele stručnjake za razminiravanje do preostalih mina i drugih eksploziva u Hrvatskoj iz razdoblja borbe za neovisnost od Jugoslavije koja je počela 1991. godine, izjavili su stručnjaci za Daily Mail. Pčele su prethodno dresirane da prepoznaju miris eksploziva.

Stručnjaci su izjavili da bi pčele u određenim okolnostima mogle biti uspješnije u potrazi za eksplozivima od pasa jer su jeftinije i mogu dulje raditi. Pokušaji dresure pčela za pronalaženje eksploziva počeli su u 2013. godini, ali sada su prvi put uspješno pronašle mine.

Fizičar s britanskog Sveučilišta St. Andrews Ross Gillander pomogao je u izradi opreme za praćenje kretanja pčela, kojom se otkrivaju sićušni tragovi eksploziva na pčelama nakon povratka u košnice. Kada je potvrđena prisutnost tragova, fotografije snimljene dronovima pokazale su mjesta na kojima su ih pčele prikupile.

Obećavajući rezultati istraživanja u Hrvatskoj

Obećavajući rezultati istraživanja koje se provodi u Hrvatskoj pokazuju da bi moglo doći do bržeg uklanjanja milijuna zaostalih mina diljem svijeta i moglo bi biti spašeno na tisuće života. Testiranje “pčela njušilica” na terenu započelo je u Hrvatskoj u studenom prošle godine i financirano je iz NATO-ovog programa Znanost za mir i sigurnost (SPS).

Sive medonosne pčele dresirane su postavljanjem šećernog sirupa na eksploziv. “Pčele napuštaju košnice da bi obavile svakodnevni posao potrage za peludom, ali umjesto njega nalaze eksploziv. Privlači ih šećerni sirup. Dresura traje dva dana i puno je brža i učinkovitija od dresure pasa”, rekao je Gillander.

“Međutim, nakon tri dana pčele shvate da ne dobivaju nikakvu nagradu i postanu nezainteresirane. Zato ih nakon tri dana moramo ponovo dresirati”, piše Index.hr