Home Društvo Srbi i Bosanci napravili su kaos na cestama zbog cijena goriva, Hrvate...

Srbi i Bosanci napravili su kaos na cestama zbog cijena goriva, Hrvate boli ona stvar

SHARE

Jučer su vozači u Hrvatskoj trebali blokirati promet zbog previsokih cijena goriva.

Dugo se najavljivao taj prosvjed, a Hrvati su primjer kako se to radi imali i iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Tamo su vozači zbog cijena goriva potpuno paralizirali ceste i počeli stvarati prave probleme vlastima.

U Srbiji i BiH uporni vozači danima blokirali promet i uspjeli poslati snažnu poruku

U Srbiji su vozači u više navrata stvarali kaos na cestama, što je izazvalo dosta nervoze tamošnjih vlasti. Sve je počelo prije tjedan dana. U Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu i još nekoliko srpskih gradova zaustavili su oko 17 sati vozila u znak prosvjeda zbog visokih cijena goriva. Gotovo pola Beograda bilo je prošloga petka u potpunom kolapsu prometa.

Uporni su vozači u Srbiji prosvjed protiv visokih cijena goriva ponovili i prije četiri dana. Promet su blokirali na najfrekventnijoj beogradskoj prometnici i izazvali potpun prekid prometa koji je ponovno paralizirao Beograd. Potpuno su blokirali i cestu prema Zrenjaninu. Intervenirala je policija koja je uklonila najmanje osam automobila. Kasnije istog dana srpski vozači su ponovno blokirali promet.

Početkom ovog tjedna i u Bosni i Hercegovini vozači su dva dana po sat vremena blokirali promet u više gradova u znak prosvjeda zbog visoke cijene litre goriva koja je na benzinskim postajama premašila 1,2 eura. Upornost im se isplatila, barem donekle, jer su vlasti Federacije BiH smanjile cijene benzina za najmanje 0,025 eura.

Ukratko, vozači su u Srbiji i Bosni i Hercegovini bili solidarni i uporni, a čak i da nisu uspjeli ni u čemu drugome, pokazali su da se znaju i mogu suprotstaviti i da vlast ne može raditi baš što god hoće, a da oni to šutke trpe. Ukratko, pokazali su da se ne daju zajebavati i da im je to važnije od trenutne komocije.

Trebalo se to dogoditi i u Hrvatskoj.  Ali nije

To se jučer trebalo dogoditi i u Hrvatskoj. Kažemo trebalo jer je na kraju, iako na nekim mjestima prosvjed doista jest uspio, u Hrvatskoj sve prošlo sporadično i zapravo jadno, kako to već obično bude kada Hrvati prosvjeduju.

Na jednom od najprometnijih križanja u Zagrebu, onom Držićeve i Vukovarske na kojem je bio Indexov reporter, nije se zaustavio baš nitko, a jednako je bilo na većini najprometnijih križanja i prometnica gdje se vozilo najnormalnije.

Naravno, ne treba odmah cijeli prosvjed prozvati potpunim fijaskom, jer to nije bio. Na nekoliko mjesta promet u Zagrebu doista jest bio zaustavljen. Nekoliko automobila blokiralo je pristup rotoru na Aveniji Dubrovnik u smjeru juga, isto se dogodilo i na Trgu žrtava fašizma ispred središnjice HDZ-a, a blokirana je bila i pristupna cesta na Slavonsku aveniju s Avenije Većeslava Holjevca te još nekoliko lokacija.

Prosvjed je najuspješniji, čini se, bio u Osijeku, gdje je kod kružnog toga na Đakovštini potrajao čak sat vremena. Blokada je bilo i u Rijeci, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Sisku, Petrinji, Puli i nekim drugim mjestima.

Ne može se dakle govoriti o potpunom fijasku, niti treba prešutjeti uspješne akcije vozača koji su se odlučili priključiti prosvjedu i ugasiti motor, kao ni onih koji su se odlučili s njima solidarizirati.

No ipak ostaje činjenica da se u 17 sati, za kada je bio zakazan prosvjed, u većini Hrvatske vozilo uobičajeno, u Zagrebu možda čak i protočnije nego inače petkom, naravno izuzev lokacija na kojima je doista zaustavljen promet. Za ilustraciju, u drugom najvećem gradu Splitu nijedna cesta nije bila blokirana, piše Index.hr