Home Crna kronika ‘Nisu vidjeli da moja kći umire’; Liječnici na sudu: ‘Nismo krivi’

‘Nisu vidjeli da moja kći umire’; Liječnici na sudu: ‘Nismo krivi’

SHARE

U Bjelovaru je počelo suđenje liječnicima koji su optuženi zbog nesavjesnog liječenja 15-mjesečne Matee M., koja je na koncu preminula 5. prosinca 2015. godine

Ne smatramo se krivima za kazneno djelo za koje nas tereti Općinsko državno odvjetništvo, kazalo je troje liječnika u petak na početku suđenja na bjelovarskom Općinskom sudu. Odvjetništvo im je stavilo na teret kazneno djelo nesavjesnog postupanja i liječenja, zbog čega je 15-mjesečna Matea M. preminula 5. prosinca 2015. godine u bjelovarskoj Općoj bolnici. 

foto: Željko Rukavina/24sataS lijeva na desno: Majka i otac djevojčice, drugookrivljeni dr. Tomislav Heged, trećeokrivljena dr. Marija Hiđa Čohar, odvjetnik okrivljenih i prvookrivljeni dr. Tomislav Miklić

Na početku rasprave, zamjenica Općinskog državnog odvjetništva Danica Petrović je osumnjičenicima, prezentirala optužnicu koja se temelji na vještačkim nalazima, koji govore da je uzrok smrti subkronična upala srčanog mišića, koja je od početne akutne upale, zbog dugog trajanja prešla u subkroničnu.

U nalazu stoji da nije postavljena ispravna dijagnoza i da nisu bile pravovremeno poduzete odgovarajuće mjere liječenja. Nije se posumnjalo  na druge uzroke plućnih problema i nije se napravila dodatna dijagnostička pretraga koja bi pokazala da se radilo o problemu srca.

Podsjećamo da je M.M. 13. studenog 2015. godine prvi put došla kod doktora Tomislava Miklića, koji joj je odredio terapiju injekcijama dva puta na dan u trajanju od sedam dana.

Kako nam je tada rekao otac, na kontroli je dr. Miklić, rekao kako se vidi poboljšanje i da to potvrđuje RTG snimka pluća.

– Na toj se snimci vidjelo i povećanje srca, ali to je zanemareno kao eventualni uzrok – kazali su nam tada majka Ivana i otac Matej.

Kako se dijete osjećalo sve gore, unatoč liječnikovom optimizmu i najavama da će sve biti u najboljem redu, 21. studenog dijete je poslano na bolničko liječenje. No, ni tada ju nisu zadržali. Malenu je na pedijatriji pregledala dr. Marija Hiđa – Čohar i, po riječima roditelja, dala injekciju za iskašljavanje i poslala ih kući.

Izgubljeno je više od dva tjedna dragocjenog vremena, a djevojčici je svakim danom bivalo sve gore i gore.

– Dijete nam je doslovno polako umiralo, a da to nitko od liječnika nije primjećivao ili pridavao važnosti njezinu stanju, već su govorili da je uzrok šlajm i da ne paničarimo – tada nam je pričao ogorčeni otac.

Dan prije smrti, 4. prosinca, roditelji su ponovno pokucali na vrata dr. Miklića, koji je kazao kako djevojčica teško diše zbog šlajma. Umjesto poboljšanja, njoj se stanje drastično pogoršalo, te su idućeg dana, 5. prosinca, oko 11 sati ponovno su došli na Pedijatriju, ali bilo je već vidljivo da joj nema spasa.

Djevojčica je, nažalost, umrla, nakon što se nejako tijelo s opakom bolešću borilo gotovo tri tjedna.

Nakon smrti napisali im da imaju poremećaj zbog alkohola

No, to nije bio jedini šok koji su doživjeli roditelji.

Bili u šoku zbog smrti djeteta, a liječnica napisala da imaju duševni poremećaj zbog alkohola.  Dok se mrtvo tijelo nalazilo u Zagrebu na obdukciji, roditelji shrvani od boli, noć uoči sahrane su potražili pomoć jer su bili u stanju teškog emotivnog šoka. Dežurna liječnica im je ukazala pomoć, i na povijest bolesti upisala šifru F-10, koja označava Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani alkoholom.

Vratili su se u bolnicu i zatražili ispravak dijagnoze tvrdeći da nisu konzumirali alkohol nego je uzrok njihova stanja smrt kćeri.

Kako nisu naišli na razumijevanje, pozvali su policiju, s kojom su otišli u postaju, gdje je alkotestom utvrđeno da nisu pili ni kap alkohola. Nažalost, ni za ovu neugodnost nitko se iz bolnice nije ispričao neutješnim roditeljima.