Home Društvo RAVNATELJI ŠKOLA U OČAJU “Roditelji na nas rade neviđene pritiske da im...

RAVNATELJI ŠKOLA U OČAJU “Roditelji na nas rade neviđene pritiske da im djeca dobiju nezasluženu ocjenu”

SHARE

Podijeli Učenici su dočekali i taj trenutak – posljednji dan aktualne školske godine.

Za većinu djece to je radostan trenutak jer će sljedeća tri mjeseca moći prestati razmišljati o školskim obvezama i prepusti se čarima ljetnih praznika. Kako to obično biva, zadnji tjedni i dani nastave bili su prilika da se u posljednji trenutak malo popravi ocjena iz nekog predmeta, a time i prosjek. Ipak, nastavnici dobro znaju da se nekad umjesto legitimne želje učenika da u posljednji trenutak dođu do što bolje zaključne ocjene dogode i pritisci od strane nekih roditelja koji, blago rečeno, znaju biti neugodni.

Danas smo na tu temu razgovarali s dvije ravnateljice, jednom iz Splita i jednom s područja Dalmatinske zagore. Njihov identitet poznat je našoj redakciji. Ravnateljica iz Splita šokirana je svime što je doživjela posljednjih nekoliko dana nastave. Kaže da ništa slično nije doživjela u svojoj višegodišnjoj karijeri.

“Ocjene se žicaju već u 4. razredu”

– Što se tiče školske godine, ova je bila kao i svaka, jedino su roditelji postali još razmaženiji, teži od djece.

Imamo savršenu djecu, ali teške roditelje čiji su zahtjevi teži od zahtjeva djece. U zadnjem tjednu roditelji su vršili do sad neviđeni pritisak na nastavnike i vodstvo škole. Prestrašno je ono što smo doživjeli, ali neka puste djecu da rade. To je problem. Ako će oni već u četvrtom razredu žicati ocjene, o čemu imamo dalje razgovarati? Kako ćemo djecu tako odgojiti za budućnost? Za budućnost ih ne možemo odgajati tako da ih učimo na nerad i tako da ćemo sve politički riješiti i ugurati! – žali nam se ravnateljica.

Situaciju u školstvu direktno je povezala s politikom i situacijom u društvu. – Očito u našem društvu prolaze nerad i partijska pripadnost. Djecu se uči ovom načinu razmišljanja od ranih školskih dana. To je kraj školstva, kraj zdravih temelja države. “Dajte mi 4, dajte mi 5” – viču učenici, zadnjih dana stanje je u učionicama bilo nepodnošljivo.

Zamislite situaciju kada roditelj učenika 4. razreda traži od ravnatelja da mu djetetu digne ocjenu. Dokle je to došlo? Svi pričaju o lopovluku, a svi se tako ponašaju – ogorčena je splitska ravnateljica.

“Nitko nas ništa ne pita, nitko nas ne štiti”

Pritužbe ravnatelja dobili smo iz više gradova i općina u Dalmaciji. Gotovo identičnu situaciju opisala nam je ravnateljica s područja Dalmatinske zagore.

– Ove godine vlada neviđena nervoza među nekim roditeljima. Već sada se bojimo kraja sljedeće školske godine. Još malo pa ćemo morati tražiti zaštitu na radu. Stvar je prevršila svaku mjeru. Struku nitko ništa ne pita, politička situacija se direktno odražava u školstvu. Mi prolazimo najgore. Užasno smo nezaštićeni; ne štiti nas niti ministarstvo. Čini se bi bilo najbolje da na kraju nastavne godine otvorimo imenik i kažemo: “Koliko ćete gospodine, izvolite!”.

Idemo staviti cijenu ocjena i akcija! Idemo trgovati, svi ćemo imati koristi. Škole će od trgovine moći kupovati računala i biti dobro opremljene – ironična je ravnateljica oko onoga što se događalo zadnjih dana u njenoj školi.

Uskoro odgovor Ministarstva

Komentar na navode ravnateljica zatražili smo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a oni su nam obećali pisani odgovor koji ćemo objaviti čim stigne.

Izvor: Dalmacija Danas