Home Gospodarstvo DOBRA VIJEST ZA OČAJNE UZGAJIVAČE SMILJA IZ HERCEGOVINE Mogu se prijaviti za...

DOBRA VIJEST ZA OČAJNE UZGAJIVAČE SMILJA IZ HERCEGOVINE Mogu se prijaviti za program potpore od 52 milijuna KM

SHARE

Svi poljoprivrednici s prostora Federacije BiH, koji su uredno upisani u registar poljoprivrednih gospodarstava, mogu se ove godine prijaviti za program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu” vrijedan 52,8 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Možda će ovaj program novčanih potpora zainteresirati i očajne uzgajivače smilja s prostora Hercegovine ili malina s prostora Bosne, koji su ove godine ušli na listu za davanje poticaja, koji, kad se analizira financijska struktura koju je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva napravilo, mogu dobiti od 20 do 80 tisuća maraka ovisno o maksimalno prihvatljivoj vrijednosti investicije. Od ukupnog iznosa, za poticaje biljnoj proizvodnji namijenjeno je 9,040.000 maraka, a animalnoj 43,435.000 KM dok će kamate na kredite za investicije u poljoprivredi biti regresirane s 500.000 maraka, koliko je planirano i za komasaciju zemljišta.

Za ruralni razvoj predviđeno je 3,580.000 KM, od čega za investicije u poljoprivredna gospodarstva 3,500.000 KM, a 80.000 KM za organsku proizvodnju. Sredstva od 295.000 KM planirana su za model ostalih potpora, a unutar ovog iznosa je i 80.000 KM za sufinanciranje premije osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Klijent, kako piše u pravilniku, “ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno po kulturi 50 ha ljekovitog i aromatičnoga bilja u tijeku godine i isto proda. Onaj podnositelj zahtjeva, koji je registriran kao fizička osoba (osim obratno), godišnje može ostvariti maksimalnu novčanu potporu do 6.000 KM po modelu poticaja proizvodnji. Oni poljoprivrednici i stočari, koji žele novac iz programa potpore dobiti za jačanje investicija, moraju znati da prema kriteriju minimalna prihvatljiva vrijednost investicije, koja je predmet novčane potpore u okviru ovog programa, iznosi 3000 KM za fizičke osobe, a za pravne osobe i obrte 5000 KM.

Maksimalna prihvatljiva vrijednost investicije, koja je predmet novčane potpore u okviru ovog programa, je 120.000 KM za fizičke osobe, a za pravne osobe i obrte 200.000 maraka. – Ako zbroj iznosa obračunate novčane potpore svih pojedinačnih zahtjeva bude veći od iznosa sredstava utvrđenih ovim programom, izvršit će se proporcionalno smanjenje svih odobrenih pojedinačnih iznosa novčane potpore – stoji u objašnjenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. I predlagatelji ovog programa svjesni su da se ovim poticajnim iznosima od 52,8 milijuna maraka ne može računati na jačanje poljoprivredne proizvodnje u FBiH, ali ističu kako je u planu donijeti mjere koje će motivirati nezaposlene osobe da krenu s poljoprivrednom proizvodnjom i da se registriraju.

Vlada Federacije BiH najavila je donošenje novog zakona o doprinosima, koji se nalazi u proceduri usvajanja, i opredijelila se za uvođenje minimalne osnovice za zapošljavanje u poljoprivrednoj djelatnosti u iznosu od 124.000 KM, što bi trebao svakako biti motiv poljoprivrednim proizvođačima da uđu u određen oblik registracije. Očekuje se usvajanje ovoga zakona u tekućoj godini, čime će se steći preduvjeti za njegovu provedbu, prenosi Vrisak.info