Home Život Udruga krmaka Tomislavgrad održala tradicionalno druženje; na “iću i piću” im se...

Udruga krmaka Tomislavgrad održala tradicionalno druženje; na “iću i piću” im se pridružili i gostujući krmci iz Hercegovine

SHARE

U subotu je u prekrasnom okruženju šumarske kuće u Grlima održano tradicionalno druženje Udruge krmaka Tomislavgrad, 14. po redu.

Cjelodnevno druženje proteklo je prilično tiho, u prijateljskom ozračju. Kao da su i krmci svjesni ljepote koja ih okružuje napustili krmske norme i napravili jednu visokociviliziranu feštu, usudili bi se reći neprikladnu nazivu udruge. No, šalu na stranu, iako ima ružno ime i na prvu asocira na kakav krkanski skup, to je ipak udruga plemenitih, dragih i iskrenih ljudi, spremih u svakom trenutku biti na pripomoći jedni drugima, kao i društvenoj zajednici.

No, da je jela i pića bilo u izobilju, za po’ grada, to je istina i od toga se ne može pobjeći. Već od ranih jutarnjih sati oko šumarske kuće bilo je vrlo  živo. Domaćini su uradili sve pripreme. Jerko Kelava i Nidža pripremili su jetricu na kiselo, Tanje i Toma su u velikim kazanima pripremili grah, lešo janjetinu i teletinu. Zelić je kao napeta puška dežurao oko roštilja, a sve aktivnosti u kuhinji i oko kuhinje nadzirao je, kao i obično, Tanje.

Predsjednik tomislavgradske udruge Jozo Ćurčić – Zidar mobitelom je navigavao dolazak gostiju. Kako kaže, neki kočaci nisu razumijeli njegovu odluku da je fešta u Grlima a ne kod šumarske kuće u Kologaju.

Zbog krmske izgubljenostiTaxi Marijan imao je dosta posla dovozeći krmke na dogovoreno mjesto. Iako su neki tvrdili da su i krmci postali civilizirani i društveno odgovorni, znajući da će se na fešti jesti i piti više od dopuštenoga, pa su zbog toga na druženje pristizali taxijem, to Predsjednika nije zadovoljilo.

Poradi, kako kaže, krmske jednosmjernosti i nedostatka širine, cijeli dan je bio zlovoljan. Zbog toga se u krmskim redovima pojavila velika zabrinutost, te se tiho pronijela priča da je Predsjednik izgubio potrebnu oštrinu i drskost i da ga treba mijenjati.

Kao izgledan kandidat za novoga Predsjednika pojavio se Tanje. Kad je to došlo do ušiju vječitoga Predsjednika i sam je nekoliko puta glasno uzviknuo: – Tanju za Predsjednika!

Kako bilo, i u krmskim redovima osjeti se da je izborna godina i Predsjedniku, za koga se činilo da je nedodirljivi i da nema premca, pomalo se tresu gaće. Iako, on javno ne izražava bojazan i njegov je stav da svi okolo pucaju iz prazne puške.

Gostujuće udruge iz Hercegovine, ali i iz Bosne bile vrlo široke ruke, tako da su sa sobom donijeli dovoljno darova, hrane i pića, tako da je Središnjica samo s njihovim prilozima mogla organizirati i ovu feštu.

krmskoj udruzi baš kao i u stvarnom životu, samo nek se nešto događa, pa makar i na gore …, piše Tomislavcity