Home Gospodarstvo ​Ćićak iz Međugorja i SIK Mostar najbolje ocijenjene tvrtke u BiH

​Ćićak iz Međugorja i SIK Mostar najbolje ocijenjene tvrtke u BiH

SHARE

Na konferenciji “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana”, koja se održava u Frankfurtu, četvrti put će se susresti njemački kupci roba i usluga s potencijalnim dobavljačima iz zemalja regije, piše Večernji list BiH.

Iz Predstavništva Njemačke gospodarske komore u BiH naveli su da se Bosna i Hercegovina opet nalazi u samom vrhu zemalja regije s najkvalitetnijim dobavljačima.

Nova inicijativa

Podsjećaju da ta inicijativa nudi platformu za spajanje njemačkih kupaca roba i usluga s dobavljačima iz zemalja zapadnog Balkana u okviru B2B susreta te da je više od 70 prijavljenih njemačkih kompanija prethodno imalo mogućnost po kvalitativnim kriterijima ocijeniti tvrtke iz zemalja regije. Najbolje ocijenjene kompanije će potom imati priliku putovati na konferenciju u Frankfurt.

Projektni menadžer Predstavništva Njemačke gospodarske komore u BiH (AHK) Sanjin Purgić istaknuo je da je iz BiH vladalo veliko zanimanje i u 2018. te da se za sudjelovanje u projektu prijavilo više od 110 bh. kompanija, od kojih je priliku za B2B razgovore u Frankfurtu dobila 51. Ukupno je iz zemalja zapadnog Balkana pozvano 160 kompanija na razgovore u Frankfurt, a dvije najbolje ocijenjene kompanije dolaze iz Bosne i Hercegovine – Ćićak Međugorje i SIK Mostar.

Zamjenik direktora AHK Sarajevo Martin Gaber rekao je da je zapadni Balkan za njemačke kompanije i dalje jako zanimljivo tržište dobavljača, a osobito za metaloprerađivački sektor, dobavljački sektor za autoindustriju, sektor prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i za elektro i elektronski sektor. Gaber je bh. kompanijama poželio puno uspjeha pri vođenju razgovora s njemačkim partnerima, priopćeno je iz Predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH. Ranije su predstavnici njemačkih tvrtki iz autoindustrije bili u posjetu BiH, također u potrazi za dobavljačima s ovih prostora.

Potraga u BiH

Osim što traže kvalitetu i poštivanje rokova, njemački gospodarstvenici dolaze na ove prostore zbog jeftine radne snage i niže cijene električne energije negoli je to slučaj u zemljama Europske unije, ali i blaže porezne politike. Jedini problem u cijeloj priči je pravna nesigurnost koja je u BiH konstantno prisutna, a zbog koje se strani investitori teško odlučuju na pokretanje projekata na području Bosne i Hercegovine.