Home Društvo DOGAĐAJ U MOSTARU Ovo mi je bio najljepši dan u životu, izjavio...

DOGAĐAJ U MOSTARU Ovo mi je bio najljepši dan u životu, izjavio je šestogodišnjak iz Čitluka

SHARE

Ovo mi je bio najljepši dan u životu izjavio je šestogodišnjak iz sela Čerin kraj Čitluka, nakon što je prisustvovao događaju „0tvoreni predšolski dvosat” koji se jučer održao u Mostaru.

Ovo je bilo prvi put da ovaj dječak, uz još nekolicinu vršnjaka, putuje školskim autobusom i nazoči organiziranoj nastavi i društvenim aktivnostima.

U zanimljivoj učionici na otvorenom, ispod šatora postavljenog u gradskom središtu, okupljeni mališani su dobili simboličnu dvosatnu poduku iz predškolskog obrazovanja.

Događaju su prisustvovali budući prvačići iz Mostara, Stoca i Čitluka, a sa njima su radile odgajateljice iz mostarskih javnih vrtića.

Druženje i učenje u Mostaru uveličali su i članovi Gradskog orkestra Stolac, koji su se u pauzi između pjesama družili s djecom i pokazivali im instrumente.

Nakon sličnih događaja u Bihaću i Grudama, organizacija Save the Children priredila je Otvoreni predškolski dvosat za djecu iz Hercegovačko-neretvanske županije, kako bi skrenula pažnju na činjenicu da se predškolski program u godini pred polazak u osnovnu školu ne provodi na nivou cijele države, iako je obavezan po Okvirnom zakonu o predškolskom obrazovanju BIH.

Budući prvačići iz Unsko-sanske i Hercegovačko-neretvanske, te Županije Zapadnohercegovačke nemaju priliku pohađati minimalnih 150 sati raspoređenih na tri proljetna mjeseca u godini pred polazak u školu, što je praksa koja se većinom provodi u ostatku države.

Mnoga djeca koja žive na ovim područjima, u osnovnu školu kreću bez ijednog dana provedenog u nekom od predškolskih programa

Iz tog razloga, organizacija Save the Children pokrenula je kampanju „Svako dijete #bezIZUZETKA”, a osim događaja za djecu, njen važan segment su okrugli stolovi za stručnu javnost, kako bi se od naredne školske godine situacija promijenila na bolje. U ovim nastojanjima, dobili su punu podršku ministarstava obrazovanja navedene tri županije.

“Timu Save the Children-a velika hvala. Nama je očigledno potrebna pomoć, jer nemamo tog zakona i nemamo obveznog predškolskog odgoja. Inicijativa koja je pošla od njih vjerujem da će pobuditi i ove ostale relevantne čimbenike, koji su u konačnici presudni, jer je riječ o financiranju. To je dio koji mi nemamo, a sve ostalo imamo. Imamo dobru volju, djelatnike, vidjela sam jednu krasnu radnu atmosferu, jedan savršen odnos ljudi koji se u principu nisu ni znali. Zadovoljna sam, a zaključak je bio da sva pomoć koju nam Save the Children može pružiti – mi ćemo je prihvatiti svim srcem” – izjavila je Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ.

Organizacija Save the Children u BiH, u sklopu kampanje „Svako dijete – bez izuzetka” usmjerena je na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnova za dobar i jednak početak kroz pristup obveznom predškolskom obrazovanju. Dokazano je da su djeca koja pohađaju predškolsko obrazovanje statistički bolja u školi, emocionalno zrelija, socijalno osvještenija, kreativnija i zdravija.

Svako dijete u Bosni i Hercegovini, bez obzira na mjesto stanovanja, etničku pripadnost, spol ili zdravstveno stanje ima pravo na obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu. Tako, svako dijete, bez izuzetka, dobit će najbolji mogući početak na putu ka ostvarenju snova, prenosi Hercegovina.info