Home Crna kronika CRNOGORSKA I BiH MAFIJA IMA NOVI TREND: Prije ubojstava na glavu navlače...

CRNOGORSKA I BiH MAFIJA IMA NOVI TREND: Prije ubojstava na glavu navlače posebne maske, njihova identifikacija je nemoguća

SHARE

Zloglasna crnogorska mafija ima novi trend koji zadaje muke tamošnjoj policiji i istražiteljima, a lako bi ga mogle prihvatiti i kriminalne organizacije u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Radi se o tome da su u gotovo svim mafijaškam likvidacijama protekih mjeseci u Crnoj Gori ubojice imale na licima silikonske maske zbog kojih je nemoguće identificirati ih, pišu Vijesti.me.

To je sigurno jedan novi trend u Bosni i Hercegovini, sigurno i u Crnoj Gori te zemljama okruženja i on će i idućem razdoblju vjerojatno biti sve prisutniji. To nam otežava identifikaciju izvršitelja, kazao je za Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu.

“Identifikacija lica time je posve onemogućena”

Precizna uputstva za izradu silikonskih maski lako je pronaći na internetu, pišu Vijesti, ističući kako je i nedavnu likvidaciju Miodraga Kruščića, vlasnika diskoteke Bigl u Podgorici, izveo muškarac naoružan ‘glockom’ i zakrabuljen silikonskom maskom. Crnogorska policija ovih je dana, prilikom pretresa jedne hotelske sobe na Cetinju, gdje su boravile osobe povezane s tamošnjom mafijom, pronašla dvije silikonske maske. No, samo posjedovanje silikonskih maski nije kazneno djelo ako se ne dokaže veza s neki počinjenim kaznenim djelom.

Stručnjaci kažu kako korištenjem maski identifikacija lica ubojice biva posve nemoguća.

Mogu se raditi neke druge identifikacije, pokreti tijela, pogreške prilikom pokreta, ali identifikacija lica je time potpuno onemogućena. Naravno, ako se snimi glas tih osoba tada je moguće obaviti identifikaciju, napominje Nedžad Korajlić.

 

Nabavljaju ih preko interneta, na vašarima, po narudžbi…

Podgoričke Vijesti pišu kako je preko interneta moguće kupiti maske poznatih ličnosti, dok se one koje su koristile ubojice u nekoliko nedavnih likvidacija te one pronađene u cetinjskom hotelu, nabavljaju po narudžbi. Očekuje se da će s većom potražnjom takve maske biti jeftinije.

Slične maske već se mogu naći na sajmovima i vašarima. Naravno, kvalitetnije su one koje se izrade direktno prema profilu lica osobe kako ne bi bilo uočljivo da se radi o lažnoj maski, napominje dekan sarajevskog fakulteta za kriminalistiku.