Home Nekategorizirano Danas počinje ljeto, a burama se ne vidi kraja! Hoće li BiH...

Danas počinje ljeto, a burama se ne vidi kraja! Hoće li BiH ovog vikenda imati povijesni ljetni mraz?

SHARE

Utorak je donio suho vrijeme većem dijelu Dalmacije, ali i umjerenu, na udare i jaku buru. Najjači udar bure danas je zabilježen nedaleko od Maslenice i iznosio je 128 km/h. U naseljenim područjima bura je bila kudikamo slabija. Prema podacima DHMZ-a, u Splitu su udari bure dosezali 76 km/h, Makarskoj i Šibeniku 68 km/h.

Ako isključimo planinske lokacije, najviše dnevne temperature zraka bile su od 23°C u Cisti Velikoj do 32°C u Konavlima.

Bura je najviše rashladila more na sjevernom Jadranu i kod Šibenika. Popodne je u Šibeniku površinska temperatura mora bila samo 18 stupnjeva. Drugdje je bilo toplije, većinom od 23 do 27°C.

Površinske temperature mora 19.6.2018. (Izvor: Adriatic forecasting system)

Bura će u noći na srijedu sve više slabiti, a danju i prestati. Ponovno će zapuhati u drugom dijelu petka, osobito navečer kada ponegdje uz obalu ponovno može biti udara do čak 100 km/h. No tu priči s burom nije kraj. Nakon relativnog smirivanja vjetra tijekom vikenda, već u ponedjeljak bura će ponovno ojačati i mogla bi puhati veći dio sljedećeg tjedna.

Očekivani udari bure u petak navečer (Crometeo WRF)

Bura će u petak zapuhati nakon prolaska hladne fronte sa sjevera, kada će mjestimice biti izraženijih neverina. Fronta će donijeti osvježenje diljem Dalmacije u večernjim satima, ali pravo zahlađenje stići će u unutrašnjost Hrvatske i susjednu BiH. Naime, u prvim satima subote temperatura zraka u dijelovima Like past će ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a u nekim kotlinama susjedne BiH noćne temperature bit će jedva iznad nule! Kako ljeto kalendarski počinje u četvrtak, bit će prava senzacija ako se u BiH dogodi ljetni mraz!

Očekivane temperature zraka u subotu u 5 sati ujutro (Crometeo WRF)

Bez obzira na hladnu noć i jutro, danju će sunce brzo povisiti temperature pa one neće biti daleko od normalnih za ovaj dio godine.