Home Društvo Nakon tri slučaja morbila u Čitluku i jednog u Mostaru, stručnjaci upozoravaju:...

Nakon tri slučaja morbila u Čitluku i jednog u Mostaru, stručnjaci upozoravaju: Hercegovini prijeti epidemija!?

SHARE

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije izvijestio je kako je u toj županiji zabilježen negativni trend cijepljenja koji traje već četiri godine te da je kao rezultat kontinuiranog pada vakcinalnog obuhvata došlo do pada kolektivnog imuniteta.

U HNŽ posebno je izražen pad vakcinalnog obuhvata MMR cjepivom (morbili, parotitis, rubeola) te kako je zbog mogućnosti epidemijskog pojavljivanja ovih bolesti, na inicijativu županijskog ministra zdravstva i u suradnji s nadležnim infektolozima i epidemiolozima, razmotrena epidemiološka situacija i određene smjernice za nadzor nad morbilama.

Još jednom je istaknuta činjenica važnosti podizanja vakcinalnog obuhvata te da roditelji treba da budu svjesni da su oni odgovorni za eventualno obolijevanje djece izbjegavanjem obaveznog cijepljenja, navode iz Zavod za javno zdravstvo HNŽ.

Podsjetili su kako je zbog pada vakcinalnog obuhvata došlo do pojave epidemije morbila u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Kosovu i Hrvatskoj, s brojnim komplikacijama i smrtnim slučajevima.

U HNŽ zabilježena su četiri slučaja oboljevanja od morbila u proteklom mjesecu, i to tri slučaja u Čitluku i jedan u Mostaru.

Morbile su vrlo zarazna infektivna bolest. Lako se prenose direktnim kontaktom sa izlučevinama iz usta i nosa oboljelog, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe.

Pošto se vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu prebolovale morbile. Posljedica toga je da lako dolazi do pojave epidemije ako veći broj osoba nije vakcinisan, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.