Home Društvo Ovaj čovjek je heroj hrvatske birokracije i dolazi iz BiH: Upoznajte portira...

Ovaj čovjek je heroj hrvatske birokracije i dolazi iz BiH: Upoznajte portira iz zadarske porezne uprave

SHARE

HRVATSKA birokracija jedno je od imena za noćnu moru. Otići u poreznu upravu ili bilo koju sličnu ustanovu zahtijeva puno vremena i psihičke pripreme, a s hrvatskom birokracijom i oni najčvršći često gube živce. Ovih dana na Facebooku se masovno dijeli objava Borne Škornjaka koji se prije tri godine našao u zadarskoj poreznoj upravi.

U gomili papira, obrazaca i iznerviranih ljudi našao se heroj koji je u pet minuta ispunio pet različitih obrazaca, a u poreznoj radi samo kao portir. Odlično govori njemački i engleski jezik i svima je spreman pomoći, iako to nije njegov posao.

Index je odlučio provjeriti tko je heroj iz sjene, koji olakšava građanima ispunjavanje hrpe papira u poreznoj upravi i shvatili smo da je toliko skroman da smatra da nije napravio ništa neuobičajeno. Priča o njemu krenula je na Facebooku, a hit je i tri godine nakon što je fotografiran kako pomaže građanima.

“Porezna uprava Zadar, odnos u upravi klasično hrvatski, ispuni ovaj obrazac, ispuni onaj obrazac, odi na šalter 1 u prizemlju pa na šalter 6 na prvom katu, tamo ćete dobit još 12587 obrazaca koje nećete znati ispunit, ali nas za to nije briga. Čovjek nakon toga pukne, poludi, a tu se nađe Heroj, Heroj koji uljepša dan. Ovo je portir porezne uprave, čovjek koji vjerojatno ne radi za više od minimalne hrvatske plaće, a za nju ne bi trebao ni riječi progovoriti s ljudima, bit mrgud i neljubazan. Međutim, ovaj čovjek je, u pet minuta, ispunio ljudima pet različitih obrazaca za 5 različitih stvari. Čovjek nas je bolje uputio u sve od bilo kojeg radnika koji radi za višestruko veću plaću. Došao je tu i jedan stariji, rekao bih, Austrijanac, a portir se samo “prešaltao” na tečni govor njemačkog jezika, a načuo sam i engleski. Dakle, ovo je portir koji radi za 3000 kn, govori 2 strana jezika i poznaje obrasce bolje od većine radnika porezne i još uz to je voljan apsolutno svima pomoći. Ovo je Heroj hrvatske birokracije i mislim da je vrijeme da se i ovakvim ljudima posveti malo pažnje, a ne svu pažnju skretati na bezobrazne, bezobzirne i umišljene “tete sa šaltera”. Medalja čovjeku i točka”, napisao je oduševljeni Borna na Facebooku, a slika je hit i tri godine kasnije.

Doznali smo da se radi o Zdravku Topaloviću, 51-godišnjaku podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, i pronašli ga na radnom mjestu. Zdravku je bilo neugodno razgovarati s novinarima, budući da smatra da samo radi svoj posao.

Pitali smo ga zašto radi stvari koje nisu u opisu njegovog posla.

“Takav sam. Takav se rodiš, ne smatram da je to nešto posebno”, kaže Zdravko, o kojemu Zadrani imaju samo riječi hvale, a kolege s posla kažu da je čudo od čovjeka.

“U Zadru ima puno boljih nego što sam ja, samo nitko nije čuo za njih”, rekao nam je skromni Zdravko koji u poreznoj upravi kao portir radi 9 godina.