Home Crna kronika Preminuo Gruđanin Anđelko Leko, jedan od najpoznatijih hrvatskih hotelijera

Preminuo Gruđanin Anđelko Leko, jedan od najpoznatijih hrvatskih hotelijera

SHARE

Vijest zasad nije službeno potvrđena, ali Jutarnji list neslužbenu je potvrdu dobio od nekih od Lekinih najbližih suradnika i poslovnih kolega.

Jednom od najpoznatijih hrvatskih hotelijera Anđelku Leki, doznaje Jutarnji list, tijekom današnjeg dana naglo je pozlilo, a usprkos liječničkoj pomoći koja mu je bila pružena u Vinogradskoj bolnici, 85-godišnji Leko je nažalost preminuo.

Vijest zasad nije službeno potvrđena, ali Jutarnji list neslužbenu je potvrdu dobio od nekih od Lekinih najbližih suradnika i poslovnih kolega, koji su svi redom šokirani njegovim odlaskom.

Godinama usprkos, naime, Leko je i dalje bio poslovno aktivan iako je prije četiri mjeseca Adris grupi Ante Vlahovića prodao svoje hotele, odnosno 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus.

Nakon što je ta kupoprodaja bila realizirana, Leko je najavio kako se ne namjerava povući već će nastaviti biti prisutan u biznisu koji je gradio nekoliko desetljeća.

Anđelko Leko rođen je 1933. u selu Donji Mamići kod Gruda u Hercegovini (BiH), od majke Matije koja je živjela do 94. godine i oca Lazara, koji je umro od upale pluća kada je Anđelko imao tri godine, a hrvatska javnost najviše ga poznaje kao dugogodišnjeg čelnog čovjeka hotelske kuće HUP, u čijem su portfelju zagrebačko luksuzni hoteli Sheraton i Westin.

Većinski udio u HUP-u prije nekoliko mjeseci prodao je Adris Grupi, dok je u njegovom vlasništvu ostalo oko 12 posto kompanije.

– Nakon završetka osnovne škole u Mamićima, Anđelko je u Mostaru tri godine išao u srednju ugostiteljsku školu. Kao kvalificirani ugostiteljski radnik u hotelu Biokovo u Širokom Brijegu odmah se zaposlio kao konobar, a istodobno je vodio i recepciju. Tada je upoznao svoju suprugu Ivanku s kojom je započeo vezu. Nakon toga je 1959., sa 26 godina, bez Ivanke otišao u Zagreb, na Zagrebački velesajam koji je trajao dva tjedna – otkrio je nedavno Jutarnjem listu Lekin prijatelj iz mladosti.

Tada je Anđelko Leko ostao u Zagrebu, upisao je hotelijersku školu te se prvo vrijeme samo vikendom zaposlio kao konobar u restoranu Zagrebačke pivovare u Ilici na Črnomercu koja je tada bila dio Ugostiteljskog poduzeća (UP), danas HUP-a Zagreb.

– Već nakon godinu dana vratio se u Hercegovinu po Ivanku, s kojom se 1960. oženio i odveo je u Zagreb. Prvog sina Miroslava dobili su u Zagrebu nakon godinu dana braka, 1961. Miroslav je diplomirao na pravnom fakultetu 1986., odvjetnik je od 1988., te ima odvjetničku kancelariju Leko i partneri – govori blizak obiteljski prijatelj.

Kada je Anđelko Leko u prvoj polovici 60-ih završio srednju hotelijersku školu, uz rad se upisao na Ekonomski fakultet. Nije ga završio, no stekao je diplomu Više ekonomske komercijalne škole.

– Kuću površine devet puta osam metara u elitnoj zagrebačkoj četvrti Zelengaj, nedaleko hotela AS, gradio je od 1963., tadašnjim stambenim kreditima, u vrijeme dok je još radio kao konobar u restoranu Zagrebačke pivovare – otkrio je nedavno za Jutarnji obiteljski prijatelj. Leko je u toj kući živio do smrti sa suprugom Ivankom i mlađim sinom Ivanom.

Iako imućan, Leko se u javnosti nikada nije razmetao svojim bogatstvom. Izgledao je kao da se vozi tramvajem, držao se i odijevao skromno – iako gotovo uvijek u odijelu i kravati, ali ničim nije odskakao. Nikad nije bio na skijanju, nikad nije igrao tennis, nikad nije iskoristio cijeli godišnji odmor…

– Gospodin Leko je sposoban, tajnovit, radišan, on može biti uzor svima, a njegov poslovni model treba kopirati – izjavio je nedavno za Jutarnji vlasnik mesne industrije Lijanović Stipe Ivanković, koji je s Lekom išao u vojsku, a kasnije su i poslovno surađivali.